Washington – Wie post wil sturen naar de Russische ambassade in Washington DC moet binnenkort ‘1 Boris Nemtsov Plaza’ op de envelop schrijven. Nu is de diplomatieke vertegenwoordiging van de Russen nog gevestigd aan Wisconsin Avenue, maar dankzij een onlangs aangenomen voorstel tot naamswijziging door het stadsbestuur van Washington DC wordt het stuk straat waar de ambassade ligt straks vernoemd naar de vermoorde Russische dissident die het opnam tegen Vladimir Poetin.

Boris Nemtsov werd in 2015 doodgeschoten vlak bij het Kremlin. Vorig jaar werden vier verdachten veroordeeld voor de moord, maar er zijn nog altijd sterke vermoedens dat er sprake was van een politieke afrekening. De politicus Nemtsov stelde corruptie in Russische overheidskringen aan de kaak en organiseerde anti-Poetin-demonstraties. Nu wordt zijn nagedachtenis ingezet om Rusland de les te lezen.

De autoriteiten in de Amerikaanse hoofdstad wachten nog op toestemming van het Huis van Afgevaardigden om de naamswijziging officieel te maken, maar zijn al wel bezig met de voorbereiding voor een ceremonie eind februari waarbij een gedenksteen voor Nemtsov zal worden onthuld. Dit alles ter onderstreping ‘van de toewijding van deze stad aan de democratie’, stelt het stadsbestuur in een verklaring.

Het is niet de eerste keer dat Washington DC straatnamen gebruikt om een politiek statement richting de Russen te maken. In 1984 werd een straathoek bij de toenmalige sovjetambassade omgedoopt tot ‘Sacharov-plein’, als eerbetoon aan de vermaarde natuurkundige en dissident. Moskou reageerde destijds geïrriteerd, maar inmiddels is een paar blokken verder een fraaie buste van Sacharov te vinden, betaald door Rusland zelf, naast een Russisch restaurant waar expats en russofielen terechtkunnen voor wodka en kaviaar.

De reactie op het Nemstov-plein vanuit Rusland is ronduit korzelig. ‘De bilaterale relaties tussen onze landen laten nog veel te wensen over, om het zacht uit te drukken’, was de reactie van Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. In de Doema werd voorgesteld om ook de straat van de Amerikaanse ambassade in Moskou een andere naam te geven. ‘Doodlopende straat’ was een van voorstellen ‘ter verwijzing naar het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten’, verklaarde het Doema-lid Mikhail Degtjarev.