Zij zijn meer geïnteresseerd in het lot van de Large Retailer Accountability Act, de door de gemeenteraad aangenomen wet die grote retailers als supermarkt Wal-Mart, warenhuis Target en doe-het-zelfketen Home Depot verplicht om hun werknemers minimaal $12.50 per uur te betalen (dit is inclusief zorgverzekering en eventuele andere emolumenten), aanzienlijk meer dan het federale minimumloon van $7.25 per uur. Mocht deze wet inderdaad ingevoerd worden, dan zou dit zowaar een overwinning betekenen voor de Amerikaanse arbeidsbeweging.

Zo ver is het echter nog niet, want burgemeester Vincent Gray van Washington kan de wet nog vetoën. Wal-Mart heeft al aangekondigd dat als Gray dit niet doet het zal afzien van zijn voorgenomen opening van drie megawinkels in de stad. En juist daarvoor had de burgemeester de afgelopen jaren nu zo hard gelobbyd. Zes andere grote retailerbedrijven, waaronder Home Depot en Target, hebben de burgemeester per brief opgeroepen de wet te vetoën.

Zo blijken grote fricties wel degelijk mogelijk binnen het huwelijk dat volgens Francis Fukuyama zo succesvol blijkt dat het eeuwig is – dat tussen kapitalisme en democratie. Zo gek is dat niet: kapitalisme leidt per definitie tot ongelijkheid, waar democratie gebaseerd is op gelijkheid. Het onderhavige conflict over minimumlonen deed het socialistische blad Jacobin de vraag opwerpen: ‘Kan het prerogatief van het kapitaal worden beperkt of moeten zelfbesturende gemeenschappen maar akkoord gaan met de voorwaarden die grote bedrijven dicteren?’

Het blad vreest het laatste, want, zo schrijft het, ‘de kapitalistische democratie is een gedomesticeerde democratie. Al voordat het kapitaal zich zichtbaar maakt in de poltieke arena – middels campagnedonaties en hooggeplaatste lobbyisten – beperkt het burgers en hun gekozen vertegenwoordigers in hun beleidskeuzes. (…) Het mobiele karakter van kapitaal zorgt ervoor dat bedrijven overheden makkelijk tegen elkaar uit kunnen spelen: wie is het meest business friendly? Zo ver komt het meestal niet eens. Dreigen met schadelijke acties is genoeg.’

Dat laatste bevestigde loco-burgemeester Victor Hoskins onbedoeld door tegen de Washington Post te verklaren dat ‘mensen geen idee hebben hoe schadelijk dit is’, waarop hij liet volgen dat zelfs een veto van de burgemeester niet genoeg zou zijn om het vertrouwen van ondernemers te herstellen.