Paramaribo – Duizenden demonstranten gingen afgelopen vrijdag de straat op in Paramaribo om te protesteren tegen het beleid van de regering. De menigte verzamelde zich voor het parlementsgebouw. Er werden enkele speeches gehouden, maar het werd al snel duidelijk dat de mensen niet gekomen waren om te luisteren. Eerst vlogen er scheldwoorden, vervolgens ook bekers door de lucht. Na de bekers volgden stenen. Het duurde niet lang of het handjevol politie deed een stap opzij voor de woedende demonstranten. Zij haalden het hekwerk van het parlementsgebouw in een mum van tijd naar beneden. Kort daarna werd er geschoten in de lucht, maar dat hitste de demonstranten nog meer op. De ramen van het parlementsgebouw werden ingeslagen met stenen en palmplanten, en stoelen vlogen door de lucht.

Traangas maakte een einde aan de vernietiging van het parlementsgebouw. Een kleine groep – opvallend jonge – relschoppers verplaatste zich daarna door de binnenstad van Paramaribo, waar ze het gemunt hadden op tankstations en dure winkels. Vooral kleding- en schoenenwinkels werden geplunderd. Een telefoonshop en een auto van een journalist werden in brand gestoken.
In opdracht van president Santokhi blokkeerde het nationale telecomcommunicatiebedrijf Telesur de toegang tot verschillende socialmediakanalen zoals Facebook, WhatsApp en Instagram, in een poging de relschoppers uit elkaar te drijven.

Vooral arme Surinamers zijn het vertrouwen in hun regering totaal verloren

Er vielen 26 gewonden, waarvan een lid van de militaire politie, een politieagent en twee ondernemers. Vier personen werden op de spoedeisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo met schotwonden opgenomen. Geen van de slachtoffers is in levensgevaar.

Vooral arme Surinamers zijn het vertrouwen in hun regering totaal verloren. 2022 was het derde opeenvolgende jaar waarin de waarde van de Surinaamse dollar meer dan halveerde. Terwijl subsidies in snel tempo worden afgebouwd en de prijzen van benzine, levensmiddelen, water en elektriciteit de lucht in schieten, bedient de regering zich van extra uitgaven die zij niet kan verantwoorden. Vooral de vele buitenlandse reizen van president Santokhi wordt hem zwaar aangerekend.

Kenneth Amoksi, minister van Justitie en Politie, spreekt van een ‘georganiseerde actie’, maar treedt verder niet in details. Stephano Biervliet, de initiatiefnemer van de protesten, is in verzekering gesteld vanwege het ‘verstoren van de openbare orde en rust’. Nog 119 verdachten zijn aangehouden. Het gaat om zeer ernstige strafbare feiten waarop jarenlange gevangenisstraffen staan, stelt de Communicatie Dienst Suriname. Scholen en bedrijven zijn sinds maandag weer open, maar de sfeer in Paramaribo blijft onrustig.