Denk mee met ‘De feministische leeslijst’

Wat moet de moderne feminist gelezen hebben? Discussieer mee

In de zomer van 2018 zijn we voor de serie ‘De feministische leeslijst’ begonnen met het (her)lezen van klassiekers als The Female Eunuch van Germaine Greer en Nancy Fridays My Secret Garden. Maar welke titels hebben we over het hoofd gezien?

Leg hieronder uit welke na-oorlogse titel met actuele zeggenskracht door De Groene besproken had moeten worden. Wie weet wordt uw favoriet straks besproken in de bundel die begin volgend jaar zal verschijnen.De titels die in De Groene zijn besproken, zijn stuk voor stuk boeken die de theorie van toen verbinden met de praktijk van nu. Zo betoogde Nancy Friday in My Secret Garden (1973) dat vrouwen zich moeten bevrijden van de seksuele onderdrukking in zichzelf.

Het was een boodschap waar Friday later openlijk aan is gaan twijfelen. Want had de seksuele revolutie niet veel gunstiger uitgepakt voor mannen dan voor vrouwen? Onder het mom van vrije seks legitimeerde de revolutie immers mannen zich te vergrijpen aan de andere sekse: waarmee er een directe lijn te trekken valt tussen Fridays oproep en de #MeToo-beweging die aan deze te losse omgangsvormen een einde probeert te maken.

In maart 2019 zullen de stukken in een bundel verschijnen, uitgegeven door uitgeverij Das Mag. De bundel zal worden aangevuld met zeker nog eens tien beschouwingen over feministische klassiekers.