Matennaaien in het voetbal, dat is na een overtreding van de tegenstander naar de scheidsrechter zwaaien met een denkbeeldige rode of gele kaart in de hand; dat is, als de bal buiten bereik is geraakt, tegen de tegenstander oplopen en je theatraal laten vallen; dat is, als de tegenstander je een boos duwtje geeft, quasi-knockout op de grond gaan liggen.
Het land met de grootste reputatie op dit gebied is Duitsland. De Duitse term voor de opzettelijke duik naar het gras, ‘die Schwalbe’ (zwaluw), is internationaal ingeburgerd. Superprof Lothar Matthäus begint al in de val met het kaarthandje te zwaaien.
Zijn de Duitse voetballers hersenloze boeven?
Nee, verre van. Kijk voor de aardigheid eens naar een Duits sportprogramma. De wedstrijd is net afgelopen, de speler meldt zich, druipend van het zweet en buiten adem, bij de interviewer en geeft moeiteloos een volzin met twaalf bijzinnen ten beste, waarin hij de wedstrijd tegelijkertijd van de technische, de groepsdynamische, de psychologische en de metafysische kant belicht.
Kom daar in Nederland maar eens om.
Of in België. Op de vraag, maandagavond, van de Belgische tv-verslaggever met welke woorden hij Kluivert zo boos had gekregen, antwoordt Lorenzo Staelens: ‘Hij begon.’ Was het echt nodig na de elleboogaai van Kluivert zo wagneriaans ter aarde te storten? ‘Zo doe je dat nu eenmaal.’ Is hij van plan zijn excuses aan te bieden? ‘Alleen als hij het ook doet.’
Het is van een morele infantiliteit waar je koud van wordt. Wat de Duitser uit berekenende professionaliteit doet, doet de Belg uit domme lafheid. Maar slim of dom, voor matennaaien moet de wereldvoetbalorganisatie Fifa zo snel mogelijk de rode kaart invoeren.