Alles hangt met alles samen. Dingen houden verband met elkaar, zijn met elkaar verbonden als in een spinnenweb. ‘Niets bestaat dat niet iets anders aanraakt’, schreef Jeroen Brouwers, en die had een hekel aan sport. Dat is jammer, anders had hij met genoegen kunnen zien hoe het afgelopen sportweekeinde alles wat er gebeurde met iets anders te maken had, dat alle dingen in een groter verband stonden.

Het is er altijd, maar je ziet het niet altijd. Je moet moeite doen om zo’n moment van luciditeit te kunnen beleven. Dat wonderlijke ogenblik dat je even, heel even, door de realiteit heen kunt kijken en daarachter een andere werkelijkheid waarneemt. Je moet ertoe aangezet worden. Een prikkel, een stimulus, een trigger.

Die kwam aan het einde van dit weekend in de vorm van een briljante opmerking van een mooie vrouw, die geen verstand van voetbal heeft maar wel van de rest van het bestaan. Op televisie vertelde Ron Jans, trainer van FC Groningen, over de brand in zijn stadion die middag. Deze mooie vrouw zei over Jans: ‘Hij is net een vis met kortgeknipt haar.’

Kijk, daarvoor heb je niet-voetbalmensen nodig, om dat te zien.

Kort daarvoor lazen we in de krant dat de overvloed aan wereldrecords bij het zwemmen alles te maken heeft met een nieuw pak, de LZR, of Lazer. De firma Speedo heeft een pak gemaakt waarmee zwemmers twee procent sneller gaan. Een revolutie vergelijkbaar met die van de klapschaats, vond coach Jacco Verhaeren.

De Amerikaanse recordhouder Lochte zei: ‘Het is net alsof je bergaf zwemt.’ Schitterend. En iets om over na te denken.

Die twee zinnen waren een trigger en we begrepen het grote verband. Het hele sportweekeinde had te maken met water.

Een fikkie in de Euroborg werd een brand omdat er geen druk stond op de slangen. Daarom kwam er geen water uit en probeerden mensen met speeksel, tranen en urine de boel te blussen.

De grootste sportsuccessen van de afgelopen tijd werden geboekt door de Nederlandse zwemsters, die de ene gouden medaille na de andere uit het water sleepten.

De Graafschap speelt in stadion De Vijverberg. NAC staat derde, door winst op Heracles, ondanks een grove overtreding van Maas. Bij Vitesse speelde Kolk een hoofdrol. Net als Van Dijk bij Heerenveen (trainer is Verbeek), Opdam bij AZ en Vermeer bij Willem II.

Water alom. Bij de koningin der wielerklassiekers, Parijs-Roubaix, was de beste Nederlander Martijn Maaskant (vierde).

Maar het belangrijkste nieuws op het waterfront kwam uit China. De alles overheersende Olympische Spelen zullen, zo beloven de Chinezen ons, droog blijven. Geen drupje regen, geen miezerbuitje zal het feest bederven. Want er is een manier gevonden om de regen te laten vallen voordat die boven de Spelen kan komen.

Regenwolken worden op voldoende afstand van Peking beschoten met chemicaliën, waarna ze (die wolken, niet de chemicaliën) leegregenen en geheel uitgedroogd het olympisch complex bereiken.

Die Chinezen kunnen alles. En wat zal de sport hiervan profiteren. Als we de mensen zelf niet veel beter meer kunnen maken, dan pakken we de omstandigheden aan, net als met dat zwempak. Zo gaan we straks de wind tegenhouden, of juist naar onze hand zetten en in een andere richting dwingen bij zeilwedstrijden. Ook golfers hebben daar profijt van.

De techniek zal verder worden bijgeschaafd, zodat op den duur met ‘chirurgische precisie’ de hemel en alles wat daar in zit kan worden gemanipuleerd. Dan is het in de WK-finale zo geregeld dat China in de eerste helft wind mee heeft, en in de tweede helft ook. Of bij de beslissende rondgang op de Dutch Open steekt bij de laatste hole opeens een storm van jewelste op als de Duitse golfer aan slag is, en wordt het windstil en zonnig bij de beurt van de Chinese mede-koploper.

Bij de honderd meter hardlopen blijkt baan 4 een toegestane rugwind van 1,9 meter per seconde te hebben gehad, terwijl de lopers in de andere zeven banen tegenwind hadden.

Een heel klein wolkje boven de ene atleet, en niet boven de andere. Kwestie van goed mikken. We hebben de toekomst van de topsport gezien, en die is in handen van China.

Het einde is niet in zicht. De mens heeft altijd gestreden tegen het water. Nu wijst China de weg naar een nieuwe fase in de strijd, waarin de mens het water overwint voordat het goed en wel water is geworden. Het is niet eens zo moeilijk voor te stellen dat ook op andere manieren water kan worden gemanipuleerd. Aqua-modificatie. Zodat we straks wellicht inderdaad bergaf kunnen zwemmen.