8 april 2004

Hij kon mensen voor even wild maken. Hij zong de mooiste liedjes hun hoofd in. En toen. Hij hield ermee op. Deze week tien jaar geleden, om precies te zijn op 8 april 1994, maakte een politieman te Seattle een niet-romantisch rapport op: «X. bracht me naar de deuren, en ik observeerde door de deur een W/M [witte man], met lang blond haar, liggend op de vloer, op zijn rug. Een schietwapen lag kruiselings over zijn lichaam, de kolf van het wapen lag tussen de voeten van het slachtoffer en de opening van de loop bevond zich ongeveer midden op de borst van het slachtoffer. Het slachtoffer leek Kurt Cobain te zijn.»

Echt niet waar

Conan de barbaar bestond echt. Robin Hood ook, Adolf Hitler niet en de Koude Oorlog was nep. Brits onderzoek laat zien dat films de historische kennis van het Engelse publiek hopeloos in de war hebben gebracht. 57 procent denkt dat Koning Arthur werkelijk heeft bestaan en bijna 42 procent denkt dat de dertiende-eeuwse Schotse vrijheidsstrijder William Wallace speciaal werd verzonnen om door Mel Gibson in de film Braveheart te worden gespeeld. De meest vreemde notering op het lijstje echte mensen waarvan niet wordt geloofd dat ze echt hebben bestaan: Benjamin Disraeli, premier en grondlegger van de moderne Tory-partij. Veertig procent van de Britten gelooft niet dat hij ooit heeft bestaan. Een merkwaardig bericht van The Independent. Wat is dat dan voor een onderzoek? De krant meldt dat het werd gehouden voor Blenheim Palace onder 2069 volwassenen ter gelegenheid van de driehonderdste verjaardag van de Battle of Blenheim. Goh. Blenheim Palace, daar stond het wiegje van Winston Churchill. Maar Churchill staat ook zelf in het rijtje «Echte mensen waarvan sommigen geloven dat ze nooit hebben bestaan». Negen procent van de mensen die namens Churchills geboortehuis werden geïnterviewd, kunnen we er nu uit afleiden, gelooft zelf niet in Winston.

Het huis van Bush

In de Verenigde Staten verscheen Graig Ungers House of Bush, House of Saud: The Secret Relationship between the World’s Two Most Powerful Dynasties, een ook volgens Ungers Engelse uitgeverij zeer belangrijk boek. Toch verschijnt het er komende maand niet, bang als de uitgeverij is voor Saoedische rechtszaken.

Unger werkt als journalist voor onder meer Vanity Fair, The New Yorker en Esquire en schreef nu over de relatie tussen George W. Bush en de koninklijke familie van Saoedi-Arabië. Zijn boek handelt over de zakelijke betrokkenheid van vader en zoon Bush, James A. Baker III en Dick Cheney, vertegenwoordigd in onder meer het bedrijf Halliburton en de Carlyle Group, bij Saoedi-Arabië en over hoe het bijvoorbeeld mogelijk was dat op 13 september 2001 boven Amerika een vliegverbod gold maar wel een vliegtuig kon opstijgen en het land verlaten dat zat volgepakt met de Saoedische koninklijke familie en een vermoedelijke al-Qaeda-tussenman die van tevoren van de terreuraanslagen had geweten.

In juni verschijnt Ungers boek wel in Nederland, bij uitgeverij Mets & Schilt. Daar meldt men dat men geen aanleiding ziet de publicatie een halt toe te roepen.

Erger dan Watergate

Beetje eentonig, maar nog een anti-Bush-boek. John Dean vindt de regering-Bush de meest leugenachtige uit de Amerikaanse geschiedenis. In Worse than Watergate: The Secret Presidency of George W. Bush schrijft hij dat George Bush en de zijnen zelfs de regering-Nixon in geheimhouding, bedrog en politiek cynisme verslaan. En John Dean kan het weten, want hij was juridisch adviseur van het Witte Huis voor Richard Nixon, die de gevangenis in moest vanwege zijn aandeel in het Watergate-schandaal.

De dichter George W. Bush

Richard Thompson van The Washington Post rangschikte de volgende echte uitspraken van George W. Bush tot een poëtisch geheel:

Make the pie higher

I think we all agree, the past is over.

This is still a dangerous world.

It’s a world of madmen and uncertainty

And potential mental losses.

Rarely is the question asked

Is our children learning?

Will the highways of the Internet

Become more few?

How many hands have I shaked?

They misunderestimate me.

I am a pitbull on the pantleg of opportunity.

I know that the human being

And the fish can coexist.

Families is where our nation finds hope,

Where our wings take dream.

Put food on your family!

Knock down the tollbooth!

Vulcanize society!

Make the pie higher!

Make the pie higher!