Vrouw tilt moslim op

Ze heeft een bekende truc: ze tilt mannen bij hun benen op. Dit tot hilariteit van de zaal, die de Pakistaans-Noorse cabaretière Shabana Rehman grappen hoort maken over mullahs, moslims, terroristen en islamitische leefregels. Kortgeleden zat de Noorse burger, maar ook vermeend moslimterrorist Mullah Krekar in de zaal. Nadat Rehman de glimlachende Krekar had gewaarschuwd dat ze een «grap» met hem ging uithalen — voor de zekerheid vroeg ze twee keer zijn toestemming —, tilde ze ook hém zo’n dertig centimeter de lucht in. Eenmaal in die positie bedacht Krekar dat hij het toch niet zo grappig vond. De zaal lag in een stuip. Inmiddels is Krekar woedend en beraadt zich op juridische stappen. In Noorwegen staat het incident centraal op de opinie pagina’s. Integratie, fatsoen, religieuze integriteit: alles wordt erbij gehaald.

(PvO)

Sophie de Klerck

In oktober verschijnt bij Prometheus het boek Sophie zet door. Van Sophie de Klerck, die om de week in NRC Handelsblad haar leven als topvrouw (38) bij een multinational uit de doeken doet. De Klerck bestaat niet. Wie is ze wel? Een kwestie van afstrepen. Sophie is redacteur van NRC Handelsblad zelf. In het begin van haar kroniek kreeg Sophie namelijk geen «mailtjes» maar «memo’s», zoals het interne elektronische verkeer bij deze krant wordt genoemd. Ze is een vrouw met twee jonge kinderen en een man die een vage werkkring heeft. De spoeling wordt al wat dunner. De anglicismen van De Klerck verraden een overdosis managementcursussen en een verlangen naar wisselende internationale contacten. De gok is niet moeilijk meer. Sophie de Klerck is niemand minder dan Birgit Donker, plaatsvervangend hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Is het tegenwoordig sjieker om anoniem te fantaseren?

(HS)

Citaten

8 oktober 2003: «Iraq is free of rape rooms and torture chambers.»

12 januari 2004: «One thing is for certain: there won’t be any more mass graves and torture rooms and rape rooms.»

4 februari 2004: «Saddam Hussein now sits in a prison cell, and Iraqi men and women are no longer carried to torture chambers and rape rooms.»

3 mei 2004: «Because we acted, torture rooms are closed, rape rooms no longer exist, mass graves are no longer a possibility in Iraq.»

George W. Bush, president van de Verenigde Staten

(SP)