Kunst en volksgezondheid

Bush liet zichzelf enkele maanden geleden filmen terwijl hij onder het tapijt van de Oval Office zocht naar massavernietigingswapens. Het leek bedoeld als grap, maar in de staat New York blijkt dat de FBI inderdaad op merkwaardige plaatsen zoekt naar biologische wapens. Inmiddels is als gevolg daarvan de 46-jarige meneer Kurtz aangeklaagd, een leraar beeldende kunst aan de Universiteit van Buffalo. Op 15 juni zal de openbaar aanklager hem proberen te veroordelen onder de post-11-september «Patriot Act». De leden van het kunstenaarscollectief dat Kurtz heeft opgericht, Critical Art Ensemble, proberen met transgenetische manipulatie van bacteriën aandacht te vragen voor «de politieke implicaties van het onderzoek». (Voor hun kunst zie www.critical-art.net). «We zijn vooral geïnteresseerd in culturele representatie», zegt een van de kunstenaars van het ensemble. De kunst is ongevaarlijk voor de volksgezondheid. Meneer Cambria, de advocaat van Kurtz, verklaarde tegenover The New York Times: «Het is altijd weer verontrustend wanneer de overheid iemand aanpakt vanwege zijn boodschap, of simpelweg omdat hij anders is, omdat hij geen ‹cookie-cutter individual› is in de ogen van de ‹clean-cut, blazer-wearing› medemens.» Cambria, die eerder Larry Flynt van het blootblad Hustler verdedigde, heeft er zijn baan van gemaakt altijd hetzelfde belangrijke lied te zingen. Toch spant het er in Amerika opnieuw om of hij wint. In het Amsterdamse Paradiso zal een live-verbinding zijn met de rechtbank, opdat u zijn optreden zelf kunt beoordelen. (PvO)

Mirakels

In de Notitie Nederlands EU-voorzitterschap 2004 ontvouwt het kabinet zijn plannen voor het half jaar dat Nederland de baas van Europa is. De «Lissabon-agenda» wordt voor Nederland een van «de belangrijkste accenten». Met «nieuw elan» moeten de plannen ten uitvoer worden gebracht, schrijft minister Bot. Een goed geïnformeerde Nederlandse EU-ambassadeur had daar op 13 november 2002 in de Volkskrant cynischer gedachten over. «Het is natuurlijk fantasie, zo’n belofte van premiers dat er in ieder Italiaans dorp in de Apennijnen computerexperts kindjes gaan leren hoe met internet om te gaan», zei die ambassadeur. «Het is fantasie, maar het staat er wel.» De ambassadeur die minister werd, gaf vorige week openheid van zaken. Hij citeerde de grote Duitse Europeaan Walter Hallstein: «Wie in Europa niet gelooft in mirakels is geen realist». (PV)

Zonder discriminatie geen economie

Geen politicus, koningin of adviseur van Bal kenende — laat staan hijzelf — was gevallen over het zinnetje «De economie is tot stilstand gekomen» in de laatste troonrede. Op Europees niveau lijkt het al niet veel beter gesteld met de scherpzinnigheid van politici en beleids makers. In zijn vorige week verschenen boekje Ik geloof in Europa wijst econoom en voormalig staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg erop dat in de Europese conceptgrondwettekst het nondiscriminatiebeginsel zo ver is opgerekt dat naleving ervan de samenleving volledig stil zou leggen. Artikel II-21 verbiedt bijna elke vorm van discriminatie, niet alleen op grond van sekse, taal, godsdienst en sociale achtergrond, maar ook op grond van «politieke of andere meningen» en «eigendom». Nooit mag je meer iemand «afwijzen» op grond van zijn gedachten, of die nu gewelddadig, communistisch, fascistisch of ronduit discriminerend zijn. En bij aanname van deze grondwettekst zal het iedere bank verboden zijn bezitters van een eigen huis of ander waardevol bezit gemakkelijker krediet te verstrekken dan klanten zonder bezittingen. Discriminatie! Van der Ploeg zegt het stelliger in zijn boekje (waarin maar liefst twee pagina’s zijn gewijd aan zijn cv): «Discriminatie is een essentieel onderdeel van een moderne economie.» (PvO)

Loterij

Dick Advocaat heeft beloofd dat hij alle spelers van de selectie na de training één penalty laat nemen. In het televisieprogramma Studio Sport reageerde oud-tennisser Jan Siemerink verontwaardigd. Hij vindt het een bedroevend amateuristische manier van oefenen: «Als tennisser train je juist honderdduizend keer op één en dezelfde slag, en dat is ook wat voetballers moeten doen als het op strafschoppen aankomt.» De coaches noemen de strafschoppenserie na een doelpuntloze verlenging daarentegen nog altijd een «loterij». En dat valt ze nauwelijks euvel te duiden, zeker de ouderen onder hen niet. Want in de jaren zestig werd er ook echt geloot, tot en met het EK voor jeugdteams in 1970.

Nederland speelt in de finale gelijk tegen Oost-Duitsland, 2-2, ook na verlengen. Vervolgens vindt er een loting plaats met een blokje hout, met aan elke kant een andere kleur. De Nederlandse aanvoerder kiest de verkeerde kleur. De DDR wordt kampioen. De jonge internationals huilen na het behalen van hun eerste tweede plaats. (PvO)

Pieter van Os & Peter Vermaas