De eigenaren van de literatuur en de journalistiek

In de Nederlandse boekhandel kan men romans kopen die zijn uitgegeven door De Bezige Bij, Ambo Anthos, Prometheus, Vassallucci, Augustus. Of kranten als de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad en tijdschriften als Filosofie Magazine, Hollands Maandblad en De Journalist. Wie zijn de grote mensen achter dit leesvoer?

In The Sunday Times figureerden de belangrijkste onlangs in een rijtje met de rijkste honderd mensen uit de Londense City. (Hoeveel vrouwen bevonden zich onder deze honderd? Eén. En op welke plaats staat de dame? Op nummer 100).

De bovengenoemde uitgeverijen en bladen behoren alle tot PCM en Veen Bosch & Keuning. Van PCM is Apax de grootste aandeelhouder en CVC bezit Veen Bosch & Keuning.

Bij de eerste 26 staan zes mannen van Apax en CVC. Beide zijn met drie man vertegenwoordigd, maar Apax staat het hoogst op de ranglijst met een vijfde plaats voor Sir Ronnie Cohen, die volgens The Sunday Times 250 miljoen pond sterling waard is. Cohen wordt op 6 direct gevolgd door CVC’s Mike Smith, goed voor 225 miljoen Britse ponden. (SP)

Belezen politicus

Bij internetboekhandel Amazon bestaat de mogelijkheid van het aangeschafte boek ook een recensie op de Amazon-site te plaatsen. Er is zelfs een ranglijst met meest producerende recensenten. Het zijn allemaal anonieme boekenverslindende Amazon-klanten. Behalve nummer 458 (dinsdag 22 juni), want dat is de voormalige voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, tevens superconservatief Newt Gingrich. Uit zijn lezersprofiel: «Gingrich is een fervent lezer. Hij bespreekt niet alle boeken die hij leest. Er staan hier geen slechte besprekingen, slechts de boeken waarvan hij denkt dat ze de moeite waard zijn.» Onder die boeken bevindt zich veel misdaad, spionage, militaire en recente geschiedenis. Het is verleidelijk om betekenis te zoeken in zijn besprekingen. Zo pikt Gingrich in zijn bespreking van The Iraq War: A Military History (vijf van vijf sterren) de rol van Syrië als geheime bondgenoot van Saddam er nadrukkelijk uit. Gingrich is verbonden aan de Republikeinse denktank American Enterprise Institute. (SP)

Gevangenisziektes

Amerikanen geven doorgaans niets om de 2,3 miljoen landgenoten (1 op de 114) die in de gevangenis zitten. Maar dat lijkt veranderd nu doktoren aandacht vragen voor een steeds nijpender probleem: virussen die onder de «gewone» bevolking verspreid raken door de twaalf miljoen mensen die jaarlijks in en uit de gevangenis gaan. De gevangenissen vormen een gat in de nationale gezondheidszorg, mede omdat gevangenen in Amerika geen recht hebben op enige vorm van ziekenfondsverzekering. De website van de National Commission on Correctional Health Care geeft alarmerende cijfers: zeventien procent van de aids lijders, 35 procent van de tuberculoseslachtoffers en bijna een derde van de mensen die lijden aan hepatitis hebben een tijd in de gevangenis doorgebracht.

Voor het eerst bestaat er nu serieuze aandacht voor de omstandigheden waaronder de gevangenen hun dagen doorbrengen. De Los Angeles County Jail is onlangs door journalisten bezocht, die daar zes gevangenen in één cel aantroffen, waarvan er twee moesten slapen op een vloer nat van het wc-gebruik. Als je in deze gevangenis niet aan hepatitis of aids bezweek, deed het geweld je wel de das om. In de afgelopen zeven maanden zijn alleen al in deze county jail vijf moorden gepleegd. (PvO)

Pijnlijke momenten

Pijnlijk was natuurlijk dat Dick Advocaat tweemaal werd ondervraagd na een wedstrijd van het Nederlands elftal, dat beide interviews werden onderbroken omdat de presentator overschakelde «naar boven», alwaar Johan Cruijff uitlegde, en dat Dick Advocaat moest en bleef wachten tot hem weer de beurt werd gegeven.

Maar nog pijnlijker was oud-doelman Piet Schrijvers (De beer van de Meer! De bolle van Zwolle!) die voor een reisorganisatie in een Portugees café de wedstrijden analyseert. Aan de Volkskrant vertelde hij dat hij was gaan kijken bij een vanuit Portugal uitgezonden SBS6-voetbalprogramma. Hij had niks mogen zeggen, «Nee, maar ik ben wel in beeld geweest.» (SP)

Pieter van Os en Sander Pleij