Teletekst, Al-Jazeera en

Gretta Duisenberg

«Rustige betogingen bij Vredespaleis» kopte Teletekst maandagavond na de eerste hoorzittingen van het VN-Hof over de Israëlische afscheidingsmuur. Rond de vijftienhonderd «Israël-aanhangers» en zeshonderd «sympathisanten van de Palestijnen» werden geteld.

Over naar Al-Jazeera. «Arguments rage outside court» valt dezelfde avond op de site van de Arabische tv-zender te lezen. Al-Jazeera heeft ook geteld en zegt dat de «pro-Israeli protestors» werden overtroffen door meer dan duizend uitbundige «Palestinian supporters».

En de winnaar is… Al-Jazeera. Omdat Al-Jazeera de ware getallen heeft? Nee (alsof die er wat toe doen). Al-Jazeera heeft rage, want Al-Jazeera heeft Gretta Duisenberg, «de vrouw van Wim Duisenberg, tot afgelopen november de baas van de Europese Centrale Bank». Gretta Duisenberg ziet de Europese houding tegenover Israël, met name in Italië, België en Engeland veranderen. Zij begrijpt de woede van de Palestijnen: «Als ik jouw keel zo hard dicht zou knijpen dat je niet kon ademen, wat zou je dan doen, me schoppen?» De Palestijnen hebben niks meer, zegt ze, geen huizen, geen werk, geen land: «Ze hebben geen wapens. Wat zou jij doen?» Volgens Al-Jazeera zegt ze dan: «I would like to throw stones, I must tell you!»

Het einde van de wereld

Paniek op zondagochtend. The Observer meldt dat de wereld vergaat. Vergeet terrorisme, door hevige klimaatveranderingen zullen grote oorlogen ontstaan. Een lange lijst rampen wordt aangevoerd door het poolklimaat dat Engeland tussen 2010 en 2020 zal treffen. En door de geweldige stormen die een groot deel van Nederland onbewoonbaar zullen maken. Nederland? Ja, «steden als Den Haag zullen worden verlaten». Aldus een geheim rapport van het Pentagon.

Buiten schijnt inmiddels de zon. Wat nu? Het bericht is geen voorpaginanieuws. Zou het misschien niet waar zijn? De zondag glijdt gemoedelijk verder. Maandag biedt NRC Handelsblad wellicht uitkomst. «Nederland in 2007 deels onbewoonbaar verklaard» staat boven een klein bericht op pagina 3.

Help. Is het dan toch waar? Zou NRC Handelsblad na ruim dertig jaar haar gelijk hebben herkend? «Ramp bedreigt wereld», zo stond op 31 augustus 1971 op de voorpagina van NRC Handelsblad te lezen. Binnen enkele tientallen jaren zouden rampen over de aarde komen, stond in het rapport Grenzen aan de groei van de Club van Rome, waarvan NRC Handelsblad de primeur had. Oud-hoofd redacteur Wout Woltz behandelde het in 1999 in de reeks De oogst van de eeuw, over geschriften die in de twintigste eeuw ons wereldbeeld veranderden. Zou dit er weer een zijn? Dat gelooft vast niemand.

Naomi Wolf versus Harold Bloom,

en Camille Paglia

Zij boog zich over het manuscript. Hij boog mee. Hij was haar leraar, zij zijn studente. Toen gebeurde het, «zijn zware, vlezige hand lag heet op mijn dij. Ik manoeuvreerde me eronderuit. ‹Dit is niet wat ik bedoelde›, stamelde ik.» De wijze blijkt een seksbeluste man! «Hij bewoog zich naar me toe. Ik draaide van hem weg naar het aanrecht en moest overgeven.» Wat nu? Kan ze aangifte doen? Nee. Niet in de jaren tachtig, universiteiten verzwijgen dit soort dingen, en ze is maar een arm meisje wier vader krom moet liggen om haar studie te betalen. Openbaarmaking zou het einde ervan kunnen betekenen.

Zij is Naomi Wolf, hij heet Harold Bloom, wereldberoemd letterkundige en verbonden aan de universiteit waar het allemaal gebeurde: Yale.

Naomi Wolfs uitgesmeerde relaas van de gebeurtenis verscheen als artikel met de bewering dat op Yale en overal leraren hun studentes nog lastigvallen. Met veel pathos vertelt Wolf dat ze Bloom wel moet noemen om herhaling te voorkomen. Camille Paglia (die Bloom als mentor had) begint de catfight: «Het irriteert me behoorlijk dat Naomi Wolf haar hele leven al met haar ogen knippert en haar heupen wiegt in de buurt van mannen en een beroep heeft gemaakt van mannelijke aandacht trekken door te flirten en haar seksuele charme te tonen. Met hoeveel boeken, hoeveel artikelen, Naomi, ga je ons nog opzadelen om ons mee terug te slepen naar je tienerjaren vol gebroken harten en liefdesverdriet? Move on! Volgende station: de menopauze!»

Tot zo ver het voorval van de bekende man die twintig jaar geleden een dij van Naomi Wolf aanraakte.

Succesvolle vrouwen

Andermaal een ontnuchtering van de mythe van het progressieve en tolerante Nederland. Consultancy-bureau Grant Thornton heeft 6900 bedrijven in 26 landen onderzocht op emancipatie. Conclusie: 89 procent van de Russische bedrijven heeft vrouwen in de hogere staffuncties. In de Verenigde Staten is dat 75 procent. Nederland eindigt op een gedeelde laatste plaats met 29 procent. Dat is net zo veel als Pakistan.