Wenen – In tijden van corona delen acteurs en sekswerkers een probleem: ze kunnen hun beroep niet uitoefenen. Journaliste Verena Randolf bedacht een oplossing onder de titel Kultursalon Guckloch (‘kijkgat’). Toen Randolf vanuit de provincie verhuisde naar Wenen kende ze het fenomeen ‘Kabinensex’ niet. Ze vond het een fascinerend idee, een peepshow, waarbij een vrouw naakt een show opvoert terwijl mannen in eenpersoonscabines achter glas toekijken. Die manier van werken is, dacht ze na het afkondigen van de totale lockdown, beslist ‘virus-proof’. En omdat het aanbieden van seksuele diensten verboden is, zocht Randolf met collega’s naar een manier om de draaiende podia en de cabines zo in te zetten dat zowel kunstenaars als sekswerkers ervan kunnen profiteren.

De opzet van dit Pop-Up Festival, zoals Randolf het noemt, is simpel: twaalf acteurs spelen elke dag tussen 18.00 en 22.30 uur series voorstellingen van vijftien minuten elk. Daarna wisselt het publiek, dat mondmaskers moet dragen, via gescheiden in- en uitgangen. De cabines worden dan gedesinfecteerd. Hoewel de cabines van de peepshow normaal gesproken slechts door één persoon bezocht mogen worden, gaat Randolfs team uit van twee toeschouwers per ‘kijkgat’. De ruimte is daardoor heel beperkt, en dat is ook de bedoeling. Randolf wil dat de bezoekers niet alleen van de voorstelling genieten, maar zich ook bewust zijn van dat wat normaal gesproken in een peepshow gebeurt. Omdat de cabines geen plafond hebben, kan zelfs interactie ontstaan tussen acteurs en publiek.

Het project begon met een gesprek met de uitbater van een peepshow in de Burggasse. Die was meteen enthousiast – zijn bedrijf lag immers stil. Als journaliste beschikt Randolf over de nodige contacten in de culturele sector. Ze oogstte enthousiaste reacties. De meeste artiesten creëerden speciaal voor dit project een voorstelling.

De entreeprijs bestaat uit vrijwillige giften, maar de organisatie hoopt dat het publiek de ‘normale’ peepshowprijs betaalt: een euro per minuut per persoon. Voor de kunstenaars is dat in deze tijd een bron van inkomsten en ook de werkloze sekswerkers profiteren ervan, want een deel van de opbrengst gaat naar organisaties die hen ondersteunen. Er is echter nog wel een probleem: de regering heeft nog geen toestemming gegeven voor de pop-upshow, terwijl haast geboden is. Op 1 juli mogen de sekswerkers waarschijnlijk hun diensten weer aanbieden.