Weathering with You, regie Makoto Shinkai © Periscoop Film

Hodaka leest J.D. Salingers The Catcher in the Rye –‘Holden’ en ‘Hodaka’ liggen dicht bij elkaar – en dan weet je al genoeg: dit is een verhaal over de bitterzoete overgang van kind naar volwassene. De grote stad is Tokio, waar het onophoudelijk regent, waar regen een personage is: spectaculaire balletten van water die over de gebouwen en mensen op de grond heen walsen, op het apocalyptische af. Regen als superschurk. Gelukkig is er de weermaagd, Hina. Door te bidden kan ze zonnestralen oproepen. En Hodaka, een jaar of zestien, wordt verliefd op haar.

Misschien leest Hodaka over Holden (Caulfield, Salingers hoofdpersoon), omdat hij wil leren hoe je in de stad overleeft als ‘groot mens’. Hij probeert dat als een ‘vanger in de regen’ te doen met sarcasme en ironie, maar dat maakt hem alleen nog maar meer eenzaam en depressief. Dan denkt hij terug aan het incident op de boot die hij naar de Japanse hoofdstad nam, toen iemand hem opving op het moment dat hij dreigde te vallen toen het dek tijdens een zware storm kantelde. Dat was Keisuke Suga, een jongeman die de sprong naar volwassenheid al heeft gemaakt, zo lijkt het, hoewel onduidelijk is of hij hierin succesvol was. Hij gedraagt zich onverantwoordelijk en leeft rebels. Hij geeft een blaadje uit waarin verslaggevers verhalen optekenen over allerlei bovennatuurlijke verschijnselen. Zoals weermaagden die zonnestralen kunnen toveren.

De titel van deze anime van Makoto Shinkai, die drie jaar geleden Your Name maakte, suggereert dat de natuur centraal staat in het leven van de personages. Regen is een metafoor voor het leven: je kunt zwemmen of zinken. Het gaat de verkeerde kant op – Tokio staat op een gegeven moment geheel onder water – maar je kunt er iets van maken. Als Hina dankzij haar tovenarij de lucht in vliegt, vindt ze het sublieme in de druppels die de spectaculaire wolken maken. Deze ervaring wil ze delen met Hodaka. Maar die vindt het eng. Immers, wie vangt je op?

Visueel is Weathering with You spectaculair. De klare lijn overheerst: in een wide shot is tekst op reclameborden precies te lezen en zijn bijvoorbeeld airconditionings aan de gevels van wolkenkrabbers duidelijk omlijnd. Alle gebruiksapparaten hebben zichtbaar merknamen, zoals Apple of Panasonic. De setting is herkenbaar, maar ook weer niet. Tussen de wereld van de mens en die van de natuur gaapt een kloof. En de weermaagd is de enige die snapt hoe je hiermee moet omgaan.

Uiteindelijk is dit een verhaal over het Antropoceen, het tijdperk waarin de mens de aarde en het klimaat onomkeerbaar heeft veranderd. De boodschap van Weathering with You, even opgelegd als verhelderend, krijgt vormt op de maat van mierzoete populaire Japanse muziek. En verteller Hodaka: ‘De wereld, daar gaat het om. We hebben haar veranderd – daar moeten we mee leven. Ze was trouwens altijd iets geks.’ De jongen is volwassen. Hij leert hoe te leven zonder dat iemand hem hoeft ‘op te vangen’ en zonder dat hij nachtmerries heeft over het catcher-zijn.

Te zien vanaf 30 januari