Chapel Hill – Ik verbleef onlangs met vrouw en kind in het universiteitsstadje Chapel Hill, in de staat North Carolina, waar we logeerden bij mijn schoonouders, oftewel The Grandmas. Onze aankomst viel samen met die van een gloednieuwe Ford Mustang: de eerste elektrische auto ooit in het huishouden van de oma’s.

Dit betekende wel dat er een elektricien moest langskomen om een laadpunt in de garage te installeren, openbare laadpunten kent hun villawijk immers niet. Op de ochtend van de afspraak met elektricien Josh en zijn hulp zat ik in de tuin, waarvandaan ik het gesprek in de garage goed kon volgen. De oma’s hadden ter ventilatie de deuren en ramen van die ruimte immers maximaal geopend.

Tot de in het zuiden van de Verenigde Staten gebruikelijke lange uitwisseling van beleefdheden kwam het nooit. De bezoekers droegen namelijk geen mondkapje – in tegenstelling tot de oma’s, die er elk twee droegen. Toen beide mannen ook niet gevaccineerd bleken te zijn, en een van hen het verstrekte mondkapje maar niet over zijn neus wilde plaatsen, riep de oudste oma uit: ‘Josh, dit gaat zo niet! Ik ga jullie vragen te vertrekken.’

En zo geschiedde, maar niet meteen. Josh draalde bij vertrek. Dit hoefde toch niet het einde van een meer dan tien jaar lange werkrelatie te betekenen? Hij zou de hulp er nog eens op wijzen het mondkapje correct te dragen. En het speet hem allemaal echt. Maar de oma’s waren niet meer te vermurwen.

Toch vroeg een van hen, toen de gemoederen wat bedaard waren: ‘Josh, waarom laat je je niet gewoon vaccineren?’ De verbazing in haar stem klonk oprecht. ‘Dan overkomt je dit nooit meer.’

Het antwoord van Josh klonk niet minder oprecht: ‘Maar leest u dan The Bear-website niet? Er zijn al tienduizenden mensen gestorven aan het vaccin.’ Het bleek om de vaers-website van de Amerikaanse gezondheidsdienst (cdc) te gaan. Daar zijn de afgelopen maanden inderdaad duizenden sterfgevallen gemeld onder gevaccineerde mensen. De database vermeldt echter niet de oorzaak van de dood van een gevaccineerde. Omdat antivaxxers de vaers-website graag gebruiken om het publiek schrik aan te jagen, vermeldt de site inmiddels nadrukkelijk dat het geenszins gaat om mensen die gestorven zijn doordat ze het vaccin namen. Maar dat laatste is – vast toevallig – voorbijgegaan aan publicaties op Breitbart News en Red State. Het zou zomaar kunnen dat Josh daar zijn informatie vindt.