In Welcome to the Jungle (2012) richt Zins-Browne zich op het lichaam in relatie tot een instabiele omgeving. Het werk vond zijn oorsprong in het begrip ‘global weirding’. Klimaatdeskundigen gebruiken deze uitdrukking om het steeds lastiger te voorspellen weer te omschrijven, zoals de toename van orkanen, koudere winters en extreme regenval. De bezoeker wordt door kinderen de uit spiegelend folie opgebouwde installatie ingeleid en ondergedompeld in een immaterieel maar uiterst zintuiglijk parcours van mistgordijnen, temperatuurschommelingen, wind, en vibraties. Dat zowel het publiek als de performers een kostuum aankrijgen, doet de verwarring in de spiegelhal nog toenemen. Wie speelt in de voorstelling en wie niet? Zins-Browne over zijn performance installatie: “Het is een plek waar teveel is en tegelijk helemaal niets. Waar alles zichtbaar is en niets betrouwbaar. Een ruimte die overvol is van z'n eigen leegte.”

Andros Zins-Browne is oorspronkelijk opgeleid als danser en choreograaf. Zijn werk ontwikkelde zich tijdens zijn studie steeds meer in de richting van de beeldende kunst. Hij maakt hybride environments op de grens van installatie, performance en conceptuele dans, waarin afwisselend amateur- en professionele dansers en performers optreden. Hiermee onderzoekt hij hoe het menselijk lichaam, beweging en materie op elkaar kunnen inwerken tot de verschillende media elkaars eigenschappen lijken over te nemen. Zins-Browne neemt meestal zeer actuele fenomenen als uitgangspunt voor zijn werk. Zo vormde afgelopen jaren de digitale cultuur en de effecten daarvan op het menselijk lichaam en gedrag een inspiratiebron. Dit resulteerde in sciencefictionachtige performances waarin personages met een avatar-motoriek bewegen en virtualiteit en werkelijkheid elkaar overlappen. Zo vergelijkt hij in Second Life (2008) het gedrag van mensen in beschermde omgevingen (zoals gated communities) met dat in online gemeenschappen, en is in Neverland (2008) het lichaam een hologram geworden.

Andros Zins-Browne (1981 - New York) haalde aan Brown University een Bachelor of Arts in Modern Culture and Media (Art Semiotics). Vervolgens studeerde hij in Brussel aan P.A.R.T.S. Van 2010-2011 vervolgde hij zijn opleiding aan de Jan van Eyck Academie in Maastricht. Zijn werk is overal in Europa gepresenteerd, onder meer in De Brakke Grond in Amsterdam (2011) en tijdens het theaterfestival Impulse in Düsseldorf (2011) waar hij voor The Host de prijs van het Goethe Institut ontving. Zins-Browne was te zien als danser in het werk van Jonathan Burrows en Mette Ingvartsen (2009) en in het werk van Tino Sehgal voor Documenta 13, Kassel (2012).


Andros Zins-Browne - wpZimmer, Welcome to the Jungle, 2012, performatieve installatie
Locatie: Teijin Auditorium
Data: 10 en 11 november, 11.00-13.00 uur & 15.00-17.00 uur

credit: Andros Zins-Browne - wpZimmer, Welcome To The Jungle, 2012. Image Philip van Loocke, Sculpture #1. Courtesy of the artist and wpZimmer © Pieter Huybreghts