Ik kijk naar de Tour de France en hoor de verslaggever zeggen dat er twee vernieuwingen zijn aangebracht aan een bepaalde fiets van een bepaalde renner: ovale tandwielen en elektrische versnellingen.
Mooi, denk ik, maar ook vreemd.
Innovaties aan de wielrenfiets mogen wel, maar een wielrenner, een mens mag nauwelijks innovaties toepassen. Hij mag geen doping gebruiken. Maar wel een snelle ‘helm’ op zijn hoofd zetten, of fietsen op een fiets zonder spaken en die van binnen dicht is.
Wat is het verschil precies tussen een elektrische versnelling en een beetje doping?
Ik zie veel tegenstrijdigheden.
Als je de versnellingen al elektrisch maakt (met batterijen) en je gebruikt oortjes (ook elektrisch), waarom mag je dan geen elektrisch motortje gebruiken?
En dan de wielrenner.
Mag je met een kunstarm rennen? En mag je dan met een kunstbeen wielrennen? En als dat mag, mag dat kunstbeen dan ook elektrisch worden aangedreven?
Geef één been op, je krijgt er touroverwinningen voor terug.
Je mag geen doping gebruiken. Maar als ik nu een bepaalde prikkel die mijn vermoeidheid aangeeft in mijn hersens zou kunnen laten wegsnijden, mag dat dan wel? Geen dokter die het ziet. Ik vermoed dat het niet mag om de volgende reden: het druist in tegen je eigen gezondheid. Maar is ‘over de top gaan’ ook niet gevaarlijk voor mijn gezondheid?
Hoeveel renners zijn er niet met een vergroot hart?
Onlangs sprak ik een computerdeskundige die me vertelde dat rond 2035 voetballende robots het altijd zullen winnen van een menselijk elftal. 2035 is redelijk dichtbij. En eigenlijk is het spel dan opgelost, zoals nu het schaken is opgelost, zei hij.
Je zou, zo redenerende, ook kunnen stellen dat het lopen is ‘opgelost’ door de fiets, dat de fiets is ‘opgelost’ door de motor en de motor door de auto, en de auto door de trein, en de trein door het vliegtuig. Toch zijn er hardloopwedstrijden, wielerwedstrijden en autoraces.
In die sporten staan we niet toe dat de mens gebruik maakt van stimulerende middelen. Het lichaam mag wel adrenaline aanmaken, maar je mag geen extra adrenaline toevoegen.
Ik snap het, maar ik snap het ook niet.
Waar liggen de grenzen? Als je op je fiets een versnelling mag hebben, mag je ook een gemotoriseerde versnelling bezitten, maar dan mag je ook een motor op je fiets monteren. De energie van de fiets wordt geleverd door de benen, de benen worden gevoed door voedsel, maar je mag geen pillen gebruiken die de prestaties bevorderen. Wat doet een boterham anders dan je prestaties bevorderen? Wat is het verschil tussen een boterham en een pil? Of cola – nota bene een chemisch goedje. Zonder boterhammen zou er geen Tour de France zijn.
Over die nieuwe, elektrische fietsversnelling, raak ik maar niet uitgedacht.
Ik denk dat je eenvoudig zou kunnen betogen dat die elektrische fietsversnelling al in feite een soort motor is. Want wat is een motor? Dat is niets anders dan een machine die bepaalde soorten energie omzet in bewegingsenergie. Dat doet die elektrische versnelling ook.
Deze discussies heb je nu ook bij het zwemmen. Welk zwempak mag ik?
Mag er in een zwempak een oortje? Of in de badmuts?
Met andere woorden: hoe hou je sport eerlijk?
Het antwoord dat je altijd krijgt is: als alle uitgangspunten hetzelfde zijn en iedereen hetzelfde materiaal heeft.
Maar hoe moeten dan de definities luiden van: zelfde uitgangspunten en hetzelfde materiaal?