Brussel - Toegegeven, de Belgische staatsinrichting is geen pakje boter. Gewesten, gemeenschappen, taalgrenzen en faciliteiten - voor de meest doorgewinterde commentator is het elke keer weer een uitdaging.
Geen wonder dus dat een simpel toerismebureau de mist in gaat. Zoals dat van Vlaanderen, dat de bezoekers van hun Engelstalige website de moeite bespaart en het land alvast heeft opgedeeld. Flanders, zo laat de landkaart zien, is een land, met Brussels als één van zijn zes grote steden, en ligt tussen Holland, France en Belgium.
De Franstaligen kunnen er niet om lachen. De kaart staat al twee jaar online, maar met een feilloos gevoel voor timing werd hij vorige week opeens de schijnwerpers in getwitterd. Net nu de formatiegesprekken hun maak- of kraakmoment naderen.
‘Een bewuste strategie’, vindt de Brusselse staatssecretaris voor Toerisme. Het is niet de eerste keer dat de Vlamingen zich vertekenen. Twee keer eerder maakten ze een vergelijkbare blunder. ‘Dat wijst op een diepe drang om Vlaanderen als een apart land voor te stellen’, aldus de staatssecretaris, ‘en Brussel zonder scrupules te annexeren.’ Venijnige Vlamingen.
Maar die Franstaligen kunnen er zelf ook wat van. Kort na de ontdekking van de Vlaamse landkaart werd er een Waalse gevonden. De Voerstreek, een geïsoleerd lapje Vlaanderen net onder Nederlands Limburg, is daarop geannexeerd door Wallonië en ook Brussel, in realiteit een enclave in het zuiden van Vlaams-Brabant, heeft een doorgang naar het moederland. ‘Maar die van de Vlamingen is erger’, reageerde de chef van het Waalse toerismebureau.
Wishful thinking? Wellicht. Waar is dat beide taalgroepen wel eens dromen van groter grondgebied. Maar waarschijnlijker is, zoals ze zelf ook verklaren, dat ze het de toeristen gewoon niet onnodig moeilijk wilden maken. Die bevoegdheid hebben ze sinds de vijfde staatshervorming van 2003 (we zijn nu toe aan de zesde), toen buitenlandse handel en toerisme werden overgeheveld naar de gewesten. Een van de eerdere blunders werd begaan door het Flanders House in New York, een nieuw en duur toerismebureau op de 44ste verdieping van het New York Times-gebouw.
Het blijft knullig. Het was nog te begrijpen toen de NOS vergat Brussel op de kaart te zetten en West-Vlaanderen aan Wallonië gaf. En toen het Franse TF1 de twee gewesten simpelweg verwisselde. Daar werd toen gebroederlijk hard om gelachen. Maar dit is andere koek. Dit is persoonlijk. En dat is alles behalve grappig.