Zo'n man moet heilig in zichzelf geloven, zonder zichzelf ook maar een moment te overschatten. Werkelijk, het spijt me, ik ben die man nog niet. Vandaar dat ik sedert geruime tijd een contactadvertentie plaats in alle vooraanstaande bladen, waar ook ter wereld. Daar moet ik mij natuurlijk veel voor ontzeggen, maar aan de andere kant: hoe zou ik mijn pensioen van de Stichting ‘40-'45 beter kunnen besteden?
'Wereldleider gezocht. Brieven onder nummer.’ Op deze advertentie komen dagelijks vele honderden brieven binnen. Deze reacties zijn meestal van de diepste treurigheid. Geloof me, Hitler, Stalin en Pinochet zijn nog niet dood. Zij leven voort in diverse vermommingen.
Mijn reflectanten staan stuk voor stuk in mijn bestand. Soms denk ik weleens dat ik er verstandig aan zou doen ze aan de BVD te overhandigen. Maar daar zou onze Geheime Dienst, in al haar provincialisme, haar tandjes op stukbijten. Want er zitten illustere namen bij, geloof me.
Wees gerust, er heeft tot dusverre maar een Nederlander gereageerd, ene J. C. te Barcelona, zich noemende El Salvatore. Waar een klein land groot in kan zijn!