vrijdag 16 mei Amsterdam
KIT Tropentheater, 19.30 uur, 30 euro
Anouar Brahem
Anouar Brahems Le voyage de Sahar, winnaar van de Edison Jazz-World Award 2006, is een typische ECM-plaat. Dit jubilerende Duitse label werd wereldberoemd dankzij Keith Jarretts Köln Concert (1975), de meest verkochte soloplaat uit de geschiedenis van de jazz. Sindsdien weet je wat je van ECM kunt verwachten: uitermate sferische muziek die klinkt als een uitgestorven dorp op het Spaanse platteland, dan wel een verlaten fjord in Scandinavië. Hierbij valt op dat bij veel ECM-platen iedere inbreuk op de stilte zorgvuldig gekozen is. Soms neigt het naar muzak voor intellectuelen, vaker nog word je als luisteraar geheel meegevoerd in een tijdloze, etherische klankwereld. Manfred Eicher, de grote man achter ECM, neemt zijn musici op met een zorgvuldigheid die tegenwoordig zeldzaam is. Onder deze omstandigheden komt ook de Tunesische ud-(Arabische luit, de voorloper van de westerse gitaar)speler Anouar Brahem geheel tot zijn recht. Bezetting van dit concert: Anouar Brahem: composities & ud; François Couturier: piano; Jean-Louis Matinier: accordeon. Vooraf geeft Saskia Törnqvist, wereldmuziekcritica van Het Parool, een introductie op het werk van Brahem.

zaterdag 17 mei Amsterdam
Melkweg, 21.30 uur, 25 euro
Eddie Palmieri
De grote vernieuwer van de salsa. Onmisbaar voor iedere luisteraar met een interesse in latin-muziek. Tip uit Palmieri’s omvangrijke discografie: El rumbero del piano uit 1998, waarop de pianist en arrangeur met grandioos vernuft traditionele Puertoricaanse genres als bomba en plena tot latin-jazz weet te sublimeren.

vrijdag 23 en zaterdag 24 mei Rotterdam
De Doelen, 20.15 uur, 20 euro (passe partout 30 euro)
Dutch Blend Meeting
De eerste editie van een nieuw congres en festival, naar analogie van wat de Dutch Jazz Meeting voor de Nederlandse jazz doet: het buiten- en binnenland de rijkdom hiervan tonen. Met dit initiatief krijg je in Rotterdam een klinkend overzicht van de Nederlandse wereldmuziek. Er zijn te veel tips, maar om me te beperken tot een top-vijf: de Antilliaanse bigband-muziek van Randal Corsen’s Tumbabo, de superstrakke Nederlandse latin-jazz van Panchito, de knotsgekke clubmuziek uit Centraal-Azië van OMFO, het gloedvolle eerbetoon aan de klassieke salsa van Timbazo, en ten slotte de Guinese zangeres Salimata Diabaté.

vrijdag 23 – zondag 25 mei Utrecht
RASA, 20.00 uur (zondag 14.00 uur), 15 euro (passe partout 36 euro)
Venezuela Festival
Een weekend lang staat in Utrecht de Venezolaanse muziekcultuur centraal. Tip: ga vooral naar de lezing van Jan Brokken, auteur van Waarom elf Antillianen knielden voor het hart van Chopin (Atlas 2005). Een must read voor iedere muziekliefhebber in deze polder! De música llanera, Venezolaanse folkloristische muziek met een ongenadige swing, is tijdens dit festival ook niet te missen.

zondag 25 mei Rotterdam
Euromastpark, vanaf 13.00 uur, toegang gratis
Ortel Dunya Festival
Tips: het Afrikaanse eerbetoon aan James Brown, geïnitieerd door trombonist Pee Wee Ellis, die in Browns originele begeleidingsband The JB’s meespeelde, klinkt vooraf veelbelovend. Verder is ook Maraca niet te missen, een Cubaans orkest onder leiding van dwarsfluitist Orlando ‘Maraca’ Valle, neef van de hier bekende Ramón Valle. Met zijn altijd dansbare arrangementen tilt Maraca de latin-jazz naar een hoger plan.

zaterdag 31 mei en zondag 1 juni Amsterdam
Kriterion en De Balie
Amsterdam Shorts, festival voor de kortfilm
Tip: Sander Franckens Kennis voor het leven, met de Malinese singer/songwriter Afel Bocoum in een schitterende hoofdrol als griot die een jonge inwoner van Djenné een belangrijke levensles leert. Te zien op zaterdag om 13.00 uur en op zondag om 15.00 uur, beide keren in Kriterion.