Eén zinnetje in de vooraankondiging is al voldoende om aan het dromen te slaan: ‘Zijn films met Klaus Kinski….’ Het is natuurlijk voor een groot deel onzin. Zijn films met Klaus Kinski kun je allang op dvd bekijken – mits in het buitenland besteld of in een van de goede dvd-winkels in Amsterdam. En toch, ‘Zijn films met Klaus Kinski….’ Onweerstaanbaar.

Vanaf 23 augustus draait een nieuwe film van hem in de bioscoop: het prachtige Rescue Dawn, dat al op festivals in Nederland te zien was en eerder in De Groene Amsterdammer werd besproken. Het is een zenuwtergende oorlogsfilm, een avontuurlijke krijgsgevangenenfilm, een mens-tegen-de-natuurfilm, en het is eigenlijk een van zijn ‘films met Klaus Kinski’, maar dan zonder Kinski, want die is allang dood.

Zijn films met Kinski… die komen in september uit op dvd: Aguirre, der Zorn Gottes (1972), Nosferatu (1979), Woyzeck (1979), Fitzcarraldo (1982) en Cobra Verde (1987). Bij uitstek de gelegenheid om weer eens naar Kinski te kijken, Kinski, die in zijn stormachtige leven zoveel pulpfilms heeft gemaakt, die echter stuk voor stuk de moeite waard zijn, juist omdat Kinski erin zit. Eindeloze reeksen spaghettiwesterns, waarin hij altijd zwart draagt, zodat zijn oogverblindende blonde haar nog beter uit komt. Of een onbenullige Amerikaanse thriller waarin Kinski slechts een paar seconden verschijnt, maar waarvoor hij de regisseur tot razernij wist te drijven, omdat hij erop stond een bizar, hagelwit en veel te klein skipak te dragen. Kinski… wat een acteur. En binnenkort op dvd te bewonderen: ‘Zijn films met Klaus Kinski’, gemaakt door een van de grootste filmregisseurs aller tijden, Werner Herzog.