Time/Bank, een soort marktplaats voor de culturele sector, opende op 15 mei zijn eerste Nederlandse vestiging bij Stroom in Den Haag en de daarbij behorende website met een virtuele winkel. In New York is een vergelijkbaar platform al een aantal jaar succesvol en worden er volop zaken gedaan. De Nederlandse variant moet nog een beetje gaan leven, slechts een handjevol ‘requests’ en ‘offers’ staan nu vermeld. Zo zocht een curator een bank om op te crashen tijdens de openingsweek van de Biënnale in Venetië en biedt iemand anders zijn mankracht aan voor hulp bij verhuizingen of andere zware klussen.

Het handelen gaat met een nieuwe soort valuta, de zogenaamde Hour Notes. Kunstenaar Lawrence Weiner ontwierp deze chique biljetten die een tegoed hebben van zestig minuten per stuk. Het winkeltje spelen met echt kunstgeld is alleen al een goede reden om een keer van het platform gebruik te maken.

In Kunstfort Asperen vindt zaterdag een heuse zwarte markt plaats. Kunstenaarsduo Bik van der Pol (Liesbeth Bik en Jos van der Pol) zijn de curatoren van ‘Too late, too little, (and how) to fail gracefully’.

De ‘Blackmarket for Useful Knowledge and Non-Knowledge’ maakt deel uit van deze tentoonstelling. 34 experts bieden zich aan voor een tête à tête. Geïnteresseerden kunnen voor het symbolische bedrag van een euro bieden op de persoon aan wie zij het liefst een half uur vragen willen stellen en van wie ze willen leren. Door te bieden op de wetenschappers is het mogelijk erachter te komen wie de meest felbegeerde kennis in huis heeft. In de aanbieding zijn onder anderen dominee Hans Visser over naastenliefde, telecomspecialist Stefan van Lent over afluisterpraktijken en bioloog Marcel van Bergen, die kan reflecteren op de huidige ontwikkelen op het gebied van dodelijke virussen en bacteriën.

Vanavond om acht uur is Fitax500, een kunstbeurs waar kunstenaars en verzamelaars een werk met een waarde van ongeveer vijfhonderd euro kunnen ruilen. Ook hier geldt dat het handelen gebeurt zonder tussenkomst van geld.

Dit zijn mooie kleinschalige initiatieven, maar ik hoop dat de hele kunstwereld straks niet wordt gedwongen tot een grote ruilhandel.