Rome – ‘Mario Draghi is gewoon onze Mary Poppins’, is de rake definitie van de cabaretier/politiek leider Beppe Grillo (72). De voormalige president van de Europese Centrale Bank Mario Draghi (73) is sinds afgelopen zaterdag de premier van de 67ste Italiaanse regering sinds de Tweede Wereldoorlog, dat betekent 67 regeringen in 76 jaar. En het feit dat bijna alle Italiaanse partijen haastig ‘ja’ hebben gezegd tegen de gesloten doos van Draghi heeft een duidelijke reden: er komt een gigantische berg geld aan uit Europa.

Het zwaar getroffen Italië krijgt maar liefst 209 miljard euro uit het Europese corona-steunfonds van in totaal zeshonderd miljard, maar natuurlijk niet zomaar. Om de grootste economische injectie sinds het Marshallplan te mogen incasseren, moest Italië niet alleen een serieus plan laten zien, maar ook een serieuze bewaker van het plan en de toepassing ervan. Zie daar: Mario Draghi, de Mary Poppins van het stoute Italië, de nanny in wie Europa vertrouwen heeft.

Maar toch, waarschuwt de Italiaan Federico Anghelé, directeur van het online platform The Good Lobby, moet ook de onkreukbare Mario Draghi scherp in de gaten worden gehouden. Anghelé strijdt voor transparantie van het openbaar bestuur – speciaal in Italië een grote en noodzakelijke klus – en constateert dat nu al weer een belangrijk punt uit Draghi’s regeringsprogramma is verdwenen. ‘Waar is nu de Opendata-app gebleven die ons was beloofd om de aanbestedingen van al dat Europese geld op de voet te mogen volgen?’ vraagt Anghelé zich af in de krant Il Fatto Quotidiano.

‘Ik zie het nu nergens meer staan in Draghi’s regeringsprogramma en dat is heel jammer. Het gaat niet alleen om waar het geld naartoe gaat, maar ook om de controle tijdens de uitvoering van alle maatregelen. En vooral ook om wíe met deze enorme berg geld in de weer mag. Daar zou een speciale wet tegen belangenconflicten voor worden ingevoerd, maar die is nu ook ineens verdwenen. Hou ze in de gaten, de vrienden van de vrienden, en de Italiaanse relationele draaideuren’, zegt de expert op het gebied van openbaar bestuur en transparantie.

De Italiaanse partijen staan allemaal keurig in de rij voor nanny Draghi, met gewassen handen en geboende nagels. Iedereen is graag bereid om een handje te helpen bij het besteden van de enorme berg Europees geld die eraan komt. Maar controle blijft Italië’s grootste achilleshiel, ook met Mario Draghi.