Jakarta – Al dagenlang is een Nederlander het middelpunt van een mediastorm in Indonesië. Van de Jakarta Post tot BBC Indonesia hebben media over hem bericht. Op 20 maart verscheen een interview met hem in het Eindhovens Dagblad, waarin de 21-jarige Nederlander vertelde dat hij zojuist een bericht had ontvangen waar hij ‘steil van achterover’ sloeg. Hij zou eerder dit jaar tijdens zijn verblijf in Indonesië corona hebben gehad.
De Nederlander was begin januari in Singapore, waarna hij naar Indonesië reisde. Na een dag of tien werd hij ziek. Eerst bezocht hij het ziekenhuis in de Oost-Javaanse stad Blitar. Omdat hij de uitslag niet vertrouwde, ging hij naar Malang, waar hij naar eigen zeggen drie dagen in het islamitische Aisyiyah-ziekenhuis lag. Vervolgens werd hij op 23 januari opgenomen in het openbare Saiful Anwar-ziekenhuis.
Op diezelfde dag meldde Singapore het eerste coronageval, terwijl het in Indonesië nog negen dagen zou duren tot de ziekte werd geconstateerd. De Nederlander herstelde, bleef nog een maand op Java en vloog naar Nederland. Toen hij in Spanje, waar zijn vader woont, in lockdown zat, zag hij overeenkomsten tussen de coronasymptomen en zijn ziekte. Hij stuurde een vriendin naar het ziekenhuis in Malang om het uit te zoeken. Daarop ontving hij een berichtje van ene Dhea Daritsh van het Aisyiyah-hospitaal: zijn bloed was positief getest op Covid-19.
De Nederlander deelde het opzienbarende nieuws op social media. Maar in een verklaring op 21 maart stelde het Aisyiyah-ziekenhuis dat er nooit een patiënt met zijn naam had gelegen en dat er ook geen Dhea Daritsh werkte. Het coronabericht was een hoax, aldus het hospitaal. Ook een Indonesische vriendin vertelt dat hij nooit in dat ziekenhuis had gelegen en dat de Nederlander vooral ‘roem’ zocht.
De ex-patiënt blijft erbij dat hij de waarheid heeft verteld, maar hij trekt zich, overdonderd door alle reacties, terug uit de strijd. Het Saiful Anwar-ziekenhuis, waar niemand betwist dat hij er heeft gelegen, weet wat hij mankeerde, maar mag dat vanwege het medisch geheim niet openbaar maken.
Intussen breidt de coronacrisis zich in Indonesië snel uit. Met 2491 bevestigde gevallen en 209 doden, onder wie minstens achttien artsen, heeft het land een van de hoogste mortaliteitspercentages ter wereld. Het is de vraag of de ‘patiënt nul’ van Indonesië ooit gevonden zal worden.