Aimée de Jongh begon op jonge leeftijd als manga-tekenares, maar inmiddels werkt ze in allerlei tekenstijlen. Van cartoonesk tot realistisch, van kleurrijk tot zwart-wit: ze past haar stijl aan op de inhoud van ieder scenario. De krantenstrip Snippers verschijnt dagelijks in dagblad Metro. De terugkeer van de wespendief is haar eerste, langverwachte graphic novel.

Akhil Sharma werd geboren in Delhi en emigreerde op achtjarige leeftijd naar de Verenigde Staten. Hij studeerde aan Princeton University en Harvard Business School. In 2001 won hij de PEN/Hemingway Award en de Whiting Writers’ Award met de roman Een gehoorzame vader. In de familieroman Gezinsleven blikt de veertigjarige Ajay terug op zijn jeugd in India en de beginjaren in zijn nieuwe thuisland, de Verenigde Staten.

De AKO Literatuurprijs wordt uitgereikt tijdens een speciale Crossing Border-avond op 13 november. De genomineerde auteurs worden geïnterviewd door Wim Brands en de avond wordt afgesloten met de bekendmaking van de winnaar van de prijs. € 7,50 te reserveren via info@crossingborder.nl

Alan Warner wordt gezien als een van de meest interessante hedendaagse auteurs uit Schotland. Onlangs verscheen zijn achtste roman Their Lips Talk of Mischief, een zwarte comedy over hoop en liefde afgezet tegen de rauwe werkelijkheid van het politieke landschap onder Margaret Thatcher. Warner schetst het jeugdige artiestenleven vol seks, drugs en rock-’n-roll. Op Crossing Border zal Warner samen met Irmin Schmidt geïnterviewd worden. Schmidt is keyboardspeler en componist van filmmuziek en vooral bekend van de krautrockband Can.

Alma Mathijsen studeerde in New York een half jaar creative writing aan het Pratt Institute. In 2011 studeerde ze af aan de Gerrit Rietveld Academie, afdeling beeld taal. Haar eerste roman, Alles is Carmen, verscheen in 2011. Mathijsen publiceerde onder meer in nrc.next, Mister Motley, Het Parool, Das Magazin en Playboy. Haar tweede roman, De grote goede dingen (The Great Good Things), verschijnt in oktober.

Anna Drijver is bekend als actrice met rollen in diverse films en televisieseries. Zo speelde ze onder meer in Bride Flight en Komt een vrouw bij de dokter, beide boekverfilmingen. Haar droom een roman te schrijven werd in 2012 werkelijkheid met het uitkomen van haar debuutroman Je blijft, over een vriendenclubje in de periode na het afstuderen. Op Crossing Border zal Anna Paolo Giordano interviewen en voordragen uit haar nieuw te verschijnen boek Ei.

Anne Broeksma is intens verweven met de wereld van literatuur en poëzie. Ze treedt regelmatig op met haar gedichten en presenteert literaire programma’s voor Het Literatuurhuis. Deze zomer zag haar debuutbundel Regen kosmos kamerplant het licht

António Lobo Antunes , schrijver en psychiater, wordt beschouwd als een van de grootste hedendaagse Portugese auteurs: vlijmscherp en trefzeker, maar ook vol mededogen en humor. Hij wordt alom gezien als kandidaat voor de Nobelprijs. De koloniale oorlog die Portugal in de jaren zestig en zeventig in Afrika voerde en waar Lobo Antunes diende als arts is een constante in zijn romans

Arjen van Lith is journalist, schrijver en haaractivist. Hij woont en werkt afwisselend in Amsterdam en Austin, Texas.

Assaf Gavron is een bestsellerauteur in Israël. Hij vertaalde Jonathan Safran Foer en J.D. Salinger in het Hebreeuws, is singer/songwriter voor de Israëlische cultband The Foot and Mouth en maakte deel uit van het schrijfteam voor het computerspel Peacemaker dat het conflict in het Midden-Oosten simuleert. Zijn nieuwe roman De nederzetting laat de absurditeit van het leven op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever haarscherp zien.

Auke Hulst , schrijver en journalist, groeide op in het buurtschap Denemarken, boven op de gasbel van Slochteren. Zijn jeugd ‘in een Pippi Langkous-huis in een bos’ stond model voor zijn succesvolle roman Kinderen van het ruige land (2012), die vele prijzen won. Begin 2015 zal zijn nieuwe roman Slaap zacht, Johnny Idaho verschijnen, waar hij op Crossing Border alvast een voorproefje van geeft.

De muziek van het Belgische duo Aurélia is door de experimentele eclectische aanpak moeilijk te labelen. Een soort avant-gardistische folk waarbij geïmproviseerde muziek en klassiek samenvloeien in een dadaïstische performance. Onder invloed van de West-Afrikaanse trance van de Senegalese muzikant Sérigne CM Gueye maakten ze La création du monde, een album dat rust, melodische eenvoud en het zwoele van de West-Afrikaanse blues samenbrengt.

Beginners is de nieuwe band van Susanne Linssen, violiste van Hospital Bombers en Awkward I. Lange tijd speelde Linssen de tweede viool, maar afgelopen jaar vroeg ze haar lievelingsmuzikanten om mee te doen: Geert de Groot op bas (Claw Boys Claw, Scram C Baby, Solex), Maarten Kooijman op gitaar (Johan), Marit de Loos op drums (Caesar, Scram C Baby) en violiste Jacqueline van Hees. In september verscheen debuutplaat September Sunburn.

Bill Cheng is geboren en opgegroeid in New York. Zijn eerste roman Als de hond het spoor kruist speelt zich af in 1927. De vriendschap tussen drie jeugdvrienden wordt bruut verstoord wanneer de Mississippi overstroomt. Bij de natuurramp heeft Robert Chatham alles verloren, zijn huis, zijn ouders en zijn eerste liefde. Hij gaat op reis door het diepe zuiden van de VS. Via een vluchtelingenkamp en het beruchte bordeel Hotel Beau-Miel lijkt hij zijn plek te vinden bij een groep arbeiders. Dan beseft hij dat zijn werk, het droogleggen van het oude moerasland, verstrekkende gevolgen heeft.

In 2011 verrasten Birds That Change Colour met hun debuut On Recording the Sun, waarop zinderend sterke songs beklijven in een sfeer die zweemt naar de late sixties. De bebaarde frontman Koen Kohlbacher weet van aanpakken als songschrijver, zanger én gitarist. Onlangs verscheen het langverwachte tweede album On Recording Birds.

Bram Dehouck won met De minzame moordenaar in 2010 zowel de prestigieuze Gouden Strop als de Schaduwprijs voor het beste spanningsdebuut. Zijn tweede boek Een zomer zonder slaap (2011) werd bekroond met de Gouden Strop 2012. Dehoucks nieuwe thriller Hellekind gaat over Chris, een huisarts die ten einde raad besluit zijn zoon om het leven te brengen.

Bregje Hofstede is kunsthistoricus en schrijver. Voor haar korte verhalen en essays ontving ze de Hollands Maandblad Aanmoedigingsbeurs 2012/2013. Haar debuutroman De hemel boven Parijs verscheen in 2014 bij uitgeverij Cossee. Ze werkt bij een Europese erfgoedorganisatie en als redacteur.

Dertig tikken van de secondewijzer. Meer hadden Rupert Blackman en Jan Schröder van de band Causes niet nodig voor het schrijven van Teach Me How to Dance With You, hun debuutsingle. In maart 2013 verscheen debuutalbum The Lights of Home, dat de hitlijsten in schoot en hem overal op de planken bracht.

Clean Pete. De tweelingzussen Loes en Renée Wijnhoven zingen als uit één mond en vanuit één hart. Renée speelt daarbij cello en Loes gitaar en sinds kort is Anne Soldaat ook vast lid van de band. Samen heten ze Clean Pete. Op hun debuutalbum Al zeg ik het zelf staan dertien liedjes over liefde en verlangen, onmacht en frustratie, te veel eten en vergeten. Liedjes vol warmte en melancholie.

Courtney Barnett staat als singer/songwriter en gitarist bekend om haar rafelige liedjes met droge en grappige teksten. Haar tweede EP How to Carve a Carrot into a Rose zorgde voor internationale bekendheid. De Australische muzikante bracht dit voorjaar haar album The Double EP: A Sea of Split Peas uit. Dit was voor het Engelse muziekblad NME reden haar te bombarderen als ‘Best New Band’.

Daan Heerma van Voss is romanschrijver, interviewer en historicus. Hij schreef een essaybundel, een interviewboek en vier romans. Voor zijn interviews in De Groene Amsterdammer kreeg hij in 2011 De Tegel voor het beste journalistieke interview van het jaar. Dit jaar verscheen van Heerma van Voss de roman Het land 32.

Daryll-Ann maakte vorig jaar bekend weer bij elkaar te zijn. 25 jaar na oprichting staat de band op 15 november in originele bezetting op het Crossing Border-podium. Sinds 2004 brachten de frontmannen Jelle Paulusma en Anne Soldaat beiden soloalbums uit. De andere bandleden Jeroen Kleijn, Jeroen Vos en Coen Paulusma vervolgden eveneens eigen carrières. Een reeds lang voorgenomen release van de verzameling van Daryll-Anns werk was de aanleiding voor Soldaat, Vos, Kleijn en de gebroeders Paulusma om weer bij elkaar te komen.

David John Haskins, ook wel bekend als David J , is een Britse rockmuzikant, producer en schrijver: een multitalent. Dit jaar kwam zijn nieuwe album An Eclipse of Ships uit, waarvoor hij toert met zijn nieuwe band The Gentleman Thieves. Op Crossing Border zal David vertellen over zijn boek Who Killed Mister Moonlight, dat de snelle opkomst en de gloriedagen van Bauhaus in de jaren zeventig beschrijft. Special guest bij het optreden op Crossing Border is keyboardspeler Michael Berg.

De Belgische Delphine Lecompte debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the Boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel, De dieren in mij, kreeg de C. Buddingh’-prijs en de Prijs voor Letterkunde van de provincie West-Vlaanderen.

Dry the River is een Britse folkrockband uit Londen, bestaande uit Peter Liddle (zang, gitaar), Matt Taylor (gitaar), Scott Miller (bas), Will Harvey (viool) en Jon Warren (drums). Dat Dry the River folkrock maakt is met zo’n bandnaam overduidelijk, maar dat de meeste bandleden hun roots hebben in punk en metal ligt minder voor de hand. Het levert unieke muziek op, met nummers die beginnen met prachtige, intieme zangpartijen en eindigen met intense gitaarerupties.

Erik Bindervoet publiceerde zeven dichtbundels. Samen met Robbert-Jan Henkes schreef hij onder meer Waar wij voor zijn en tegen en Bloemsdag en zij vertaalden onder anderen Tarkovski, Mariëngof, Joyce, De Quincey, Stanshall en Shakespeare.

Bindervoet is de schrijver en tekenaar van het kinderboek De mannen van Minsk. De nieuw verschenen dichtbundel Het vuil van de schoonheid is het afsluitende deel van een trilogie.

Toen de jonge muzikant Erland Cooper vanuit de Orkney-eilanden naar Londen reisde, had hij geen flauw idee dat hij daar in contact zou komen met muziekveteraan Simon Tong (onder meer The Verve, The Good The Bad The Queen en Gorillaz). Het werd de start van een muzikale vriendschap die tien jaar later nog steeds even energiek is. Closing Time van Erland The Carnival is hun meest geslaagde album. Een muur van gitaren moet opboksen tegen beukend John Cale-achtig pianospel. Interessant detail: op het album doet Paul Weller backing vocals en speelt hij gitaar.

Erwin Mortier schreef onder meer de romans Marcel, Mijn tweede huid, Sluitertijd en Godenslaap en de dichtbundels Vergeten licht en Voor de stad en de wereld. De Vlaamse auteur was stadsdichter van Gent en werkt naast zijn auteurschap als columnist en ghostwriter. Dit jaar verscheen van Mortier De spiegelingen, weer een meesterlijke roman die speelt ten tijde van de Eerste Wereldoorlog.

Esther Gerritsen is toneel- en romanschrijfster. Ze studeerde dramaschrijven en literaire vorming aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Gerritsen schreef vijf succesvolle romans: TussenEenPersoon, Normale dagen, De kleine miezerige god, Superduif en Dorst. De zesde is gloednieuw, Roxy, over een vrouw die moet omgaan met het plotselinge overlijden van haar man, de bizarre omstandigheden waaronder hij stierf en de woede die dit bij haar opwekt.

Gary Shteyngart wordt geboren in Leningrad en verhuist op zijn zevende naar Amerika. De ouders van de kleine, astmatische Shteyngart willen dat hij advocaat wordt, of op z’n minst een gewetensvolle ploeteraar op Wall Street, maar dat blijkt niet voor hun dromerige zoon weggelegd. Zijn boek Kleine mislukking laat op provocerende en grappige wijze zien dat een buitenbeentje dankzij zijn verbeelding een literaire stem en een plaats in de wereld heeft.

De bandleden van Greylag hebben net als de grauwe gans waarnaar de band is genoemd bijzondere en verbazingwekkende reizen ondernomen, die een bron vormen voor hun nieuwe album Greylag. Ze maken harmonieuze folk met zang die in de verte doet denken aan Jeff Buckley.

Guillaume Vissac werd geboren in La Loire (Frankrijk), kort na ‘Tsjernobyl’. Hij studeerde een tijd moderne literatuur. Hij woont nu in Parijs. Hij schrijft voornamelijk fictie en vertaalt daarnaast werken uit het Engels (een officieuze versie van Joyce’s Ulysses). Zijn eerste roman, Coup de tête, werd in 2013 gepubliceerd door Publie.net.

Hagar Peeters studeerde cultuurgeschiedenis en algemene letteren aan de Universiteit Utrecht en was redacteur bij het Historisch Nieuwsblad. Ze stond al eerder op Crossing Border, nog voordat ze was gedebuteerd. Dat debuteren gebeurde in 1999, met Genoeg gedicht over de liefde vandaag. Daarna publiceerde ze Gerrit de stotteraar: Biografie van een boef. In 2003 verscheen haar tweede dichtbundel Koffers zeelucht, vijf jaar later verscheen de bundel Loper van licht.

Hannah van Wieringen schrijft, vertaalt en bewerkt toneel, proza en poëzie. Zij volgde de opleiding writing for performance aan de faculteit theater van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Vanaf 2006 nam ze deel aan Gastschrijvers, een schrijflaboratorium van Het Gasthuis. In 2012 kwam haar verhalenbundel De kermis van Gravezuid uit, dit jaar gevolgd door haar gedichten-debuutbundel Hier kijken we naar. Zij werd hiervoor genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs.

Hanneke Hendrix debuteerde in 2012 met de roman De verjaardagen. Het leverde onder meer nominaties op voor de Academica Literatuurprijs, de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs en de Vrouw Kultuur Debuutprijs. Voor de HoorSpelFabriek bewerkte ze verschillende romans. De dyslectische hartenclub is haar nieuwe roman.

Hélène Gelèns is dichter. In 2006 verscheen haar debuutbundel niet beginnen bij het hoofd die werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs. In 2010 publiceerde ze zet af en zweef waarvoor ze de Jan Campert-prijs ontving. Tijdens Crossing Border zal zij voordragen uit haar bundel applaus vanuit het donker (2014). Haar poëzie is muzikaal, soms nadert ze zelfs de klankpoëzie.

Henny Vrienten is zanger, bassist en componist. Hij werd bij het grote publiek bekend als zanger van Doe Maar. Nadat de band was gestopt legde hij zich meer en meer toe op het schrijven van filmmuziek, waarvoor hij in 1996 een Zilveren Harp ontving. In 2013 maakte hij samen met regisseur Erik de Bruyn een documentaire over bekende Nederlandse gitaristen. In het programma The Hour van uitgeverij De Harmonie brengt hij de mooiste en grappigste gedichten over het omstreden onderwerp roken ten gehore.

Hoe is het om in de materie te boren waar ons hele denken en voelen uit voortkomt? Hoe is het om de macht over iemands leven te hebben? Henry Marsh , een van de meest vooraanstaande Britse neurochirurgen, laat zien wat het betekent om voor God te spelen in kwesties van leven en dood. Het programma Allereerst niet schaden zal plaatsvinden op vrijdagmiddag 14 november. Reserveer (kaarten € 5,-) door een mail te sturen naar info@crossingborder.nl.

Hermine Landvreugd publiceerde sinds haar debuut (Het zilveren theeëi, 1993) diverse verhalenbundels en kinderboeken, waarvan Willem is een weerwolf (Vlag en Wimpel, 2001) misschien de bekendste is. De VPRO baseerde er de jeugdserie Ik ben Willem op, die bekroond werd met de Cinekid Kinderkastprijs. Dit jaar verscheen Kalle en de killercactus, waarin Kalle met zijn moeder en zusje op vakantie gaat naar Texas. Daar ontmoet hij Grote Bob, een ontsnapte gevangene die zich met zijn gangsterhond Doerak heeft verstopt in de vuilcontainer van een fastfoodrestaurant.

De jonge band Horse Thief heeft een genuanceerd maar groots geluid, dat vloeit van intiem naar stadionvullend en van bruisend naar bezinnend. Het resultaat is dat Horse Thiefs muziek een beeld oproept van de wijde landschappen in Amerika’s Midwest, vermengd met verwondering en scherpere emoties.

De wereldberoemde auteur Ian McEwan heeft een indrukwekkende hoeveelheid verfilmde boeken op zijn naam staan: The Innocent, The Cement Garden, The Comfort of Strangers, Enduring Love, Atonement en On Chesil Beach. In oktober verschijnt zijn nieuwe roman Kinderwet. Hierin staat de vraag centraal of jij je kind zou redden als de medische behandeling in strijd is met je geloof. Welke verantwoordelijkheid heb je als ouder? McEwan schreef al eerder romans over maatschappelijke vraagstukken, waaronder First Love, Last Rites (1975) over kindermisbruik. Kinderwet is een typische McEwan, waarbij hij wederom in staat is zowel zijn hoofd als zijn hart te laten spreken. Op pagina 8 in deze special staat een interview met hem.

Irmin Schmidt is keyboardspeler en componist van filmmuziek en vooral bekend van de krautrockband Can. Hij studeerde aan het conservatorium en werkte in zijn beginjaren als dirigent bij verschillende orkesten, schreef muziek voor veel films, opera en ballet.

Iron Wine (artiestennaam van de Amerikaanse singer/songwriter Samuel Beam) is een van de weinige artiesten die een hele zaal om zijn vinger kan winden met fluisterstille liedjes. Zijn stijl is te omschrijven als folkrock. De bebaarde troubadour debuteerde in 2002 met het thuis opgenomen album The Creek Drank the Cradle. Inmiddels is Iron Wine een gevestigde naam in de indiefolk en lag het vijfde album, Ghost on Ghost, vorig jaar in de schappen.

Jaap Boots ontmoette als radiomaker bij de vpro meer dan duizend popmuzikanten: grote namen als Tom Waits, Nick Cave en Henry Rollins en ook mindere goden zoals meidenmuziekband The Slipjes. Iedereen kwam voorbij: groot en klein, dronken en nuchter, sympathiek en arrogant. De ervaringen bundelde hij in het boek Donderweg: Mijn leven in de fast lane van de popmuziek. Met een gelijknamige solo-theatertournee staat Jaap Boots op Crossing Border.

Jaap Robben maakte met Birk zijn romandebuut. Hij was al bekend als dichter en maakte samen met illustrator Benjamin Leroy de kinderboeken De Zuurtjes en Zullen we een bos beginnen? die op de shortlist van de Gouden Uil stond. Robben was stadsdichter van Nijmegen.

James Rhodes studeerde psychologie, werkte in Londen en stichtte een gezin. Op een gegeven moment sloeg de waanzin toe. Traumatische herinneringen aan langdurig seksueel misbruik leidden tot drugsgebruik, pogingen tot zelfmoord en opname in inrichtingen. Zijn ontwikkeling tot succesvol concertpianist bleek zijn redding. De cultpianist heeft het uiterlijk van een rockster, de humor van een stand-up comedian en het pianotalent van Glenn Gould. Zijn boek Pianist verschijnt in oktober en vertelt het verhaal van de popster onder de klassieke pianisten.

Jan Guillou is een Zweedse auteur en journalist. Hij verwierf internationaal het meeste succes met de spionagereeks Coq Rouge met als held de spion Carl Hamilton. Daarnaast schreef hij nog een trilogie over de tempelier Arn Magnusson. Guillou’s bekendheid groeide na zijn onthullingen rondom een schandaal van de Zweedse inlichtingendienst in 1973 waarvoor hij werd veroordeeld tot tien maanden gevangenschap. Tegenwoordig is hij ook commentator, bijvoorbeeld over de conflicten in het Midden-Oosten en over binnenlandse onderwerpen.

Jeff Tweedy is de zanger/gitarist en voornaamste liedjesschrijver van de Amerikaanse band Wilco. Opgegroeid in Illinois begon het muziek maken voor Tweedy samen met schoolvriend Jay Farrar onder de naam Uncle Tupelo. Deze groep maakte tussen 1987 en 1994 vier albums, waarna Farrar de band verliet. Tweedy begon met de overgebleven muzikanten Wilco, waarmee hij in wisselende bezettingen inmiddels zes studioplaten heeft gemaakt. In september presenteert Tweedy zijn nieuwe album Sukierae, met zijn achttienjarige zoon Spencer op drums.

Jeroen de Leijer brak door met zijn strip Eefje Wentelteefje. Voor VPRO’s Villa Achterwerk maakte hij de Eefje Wentelteefje TV Show. Samen met onder anderen Gummbah richtte De Leijer de Bond Tegen Humor op, met het tijdschrift De bedenkelijk kijkende grondeekhoorn. Op Crossing Border treedt De Leijer op met zijn Kenjezelf Kit.

Op haar 23ste verhuist Joanna Rakoff naar New York. Ze krijgt een baan als assistente bij het legendarische literaire agentschap van J.D. Het is haar taak om Salingers vaak openhartige fanmail te beantwoorden. Ze begint met een standaardbrief, maar langzaamaan gaat ze in naam van Salinger persoonlijke brieven terugschrijven. Mijn jaar met Salinger laat zien hoe een jonge vrouw haar weg vindt in een nostalgisch New York aan de vooravond van het internettijdperk.

Jocie Adams , zangeres en multi-instrumentalist, kennen we van de gerenommeerde indie-folkgroep The Low Anthem. Na een tijdje als onderzoeker voor Nasa te hebben gewerkt was het tijd voor iets nieuws. Met haar nieuwe band Arc Iris brengt ze met cabaret doordrenkte jazz, groezelige outlaw country en verfijnde harmonieën samen.

Jón Kalman Stefánsson is een van de grote schrijvers van deze tijd. In Nederland verschenen van deze IJslandse auteur de lovend ontvangen en bekroonde trilogie Hemel en hel, Het verdriet van de engelen en Het hart van de mens. Hij vertelt in prachtige bewoordingen een aangrijpend verhaal over liefde, de kracht van taal, volwassen worden en het verlangen naar wezenlijk contact met een ander. De trilogie komt vlak voor Crossing Border uit in één band.

Joost van Bellen is een prominente discjockey en party-organisator in Nederland. Hij stond aan de wieg van de house-muziekstijl in Nederland en was tot 1999 artistiek leider in de Roxy te Amsterdam. Zijn omvangrijke debuutroman Pandaogen is een verhaal geschreven vanuit het perspectief van Eva Akkerman, een transgender topmodel dat hunkert naar aandacht en roem.

Jurian Möller studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, richting graphic design. Hij werkt als ontwerper en illustrator en verzamelt Romeins en Koptisch textiel en spijkerschriftkleitabletten. Zijn boek EVO is een dertig meter (!) lange leporello die in al zijn zigzagbladen de evolutie verbeeldt.

Kees ’t Hart studeerde Nederlandse taal en letterkunde, was leraar Nederlands en docent taalbeheersing en moderne letterkunde en studiebegeleider cultuurwetenschappen voor hij in 1988 debuteerde met de verhalenbundel Vitrines. Er volgden verhalen, gedichten en romans. Dit jaar is Kees ’t Hart writer in residence aan de Radboud Universiteit in Nijmegen waar hij colleges en lezingen verzorgt. Ook dit jaar verscheen Teatro Olimpico, een roman over twee Haagse theatermakers die een uitnodiging krijgen om voor het Teatro Olimpico in Vicenza een experimenteel toneelstuk te produceren.

Koenraad Tinel (hij maakte het affiche van Crossing Border en het omslagbeeld van deze special) tekent live op het podium van Crossing Border en laat zich inspireren door de teksten die Stefan Hertmans speciaal voor hem uit zijn boek heeft geselecteerd. De in Nederland wonende Oekraïense muzikant Oleg Lysenko, virtuoos op accordeon, bayan en bandoneon, speelt fragmenten uit Vijf gezichten op het land van de Goelag Archipel (van de Oekraïense componist Victor Vlasov).

Kwabs. Zijn naam is een verkorte versie van Kwabena Sarkodee Adjepong, waarmee meteen zijn Ghanese roots duidelijk worden. Hij studeerde jazz aan de Royal Academy of Music, waar de Zuid-Londenaar traditionele technieken begon te combineren met vooruitstrevende beats, blues en gospel. Voor zijn begin dit jaar verschenen EP Wrong or Right werkte hij onder meer samen met SOHN, zijn debuutalbum komt binnenkort uit.

Laia Jufresa groeide op in het nevelwoud van Veracruz, Mexico en woonde in haar jeugd in Parijs. In 2001 verhuisde ze naar Mexico-City en sindsdien schrijft ze fictie. Laia heeft een bachelor in de kunsten van de Sorbonne Universiteit en volgt nu een master in illustratie. In Mexico werd ze bekroond met de twee belangrijke prijzen voor jonge schrijvers, van de Fundación para las Letras Mexicanas (Stichting voor Mexicaanse literatuur) en de Fonca (Mexico’s Nationaal Fonds voor Kunst en Cultuur). Haar eerste roman, Umami, verschijnt bij Literatura Random House.

Lars van der Werf werkt in de traditie van Annie M.G. Schmidt en Toon Hermans en heeft van hen de gevleugelde term ‘versjes’ overgenomen. Vlak voor Crossing Border verschijnt bij uitgeverij Meulenhoff een boekje met de versjes van Lars. Zijn gedichten zijn vaak maar heel kort en ogenschijnlijk ontzettend simpel, maar toveren een glimlach op je gezicht.

Laura van der Haar won twee jaar geleden het NK Poetry Slam en gaf op vele festivals een indrukwekkende performance. Van der Haar werkt als archeoloog en is als redacteur verbonden aan hard//hoofd. In mei van dit jaar verscheen haar dichtbundel Bodemdrang. In dit debuut tekent Van der Haar in scherpe bewoordingen de wereld om haar heen op.

De Zweedse Linda Boström Knausgård debuteerde in 1998 met de dichtbundel Gör mig behaglig för såret (‘Maak me behaaglijk voor de wond’). Haar doorbraak kwam in 2011 met de verhalenbundel Grand Mal. Boström Knausgård is getrouwd met auteur Karl Ove Knausgård en daarmee, sinds van zijn hand de populaire cyclus Mijn strijd verscheen, een personage in zijn autobiografische romans. Met haar debuutroman De val van de Helios won ze de Zweedse Mare Kandre-prijs.

Low Roar. Hij moest ervoor naar een ander continent verhuizen, maar in Reykjavik vond de van oorsprong Amerikaanse Ryan Karazija inspiratie voor de prachtig verstilde muziek van zijn band Low Roar. Onlangs verscheen zijn tweede album 0, geproduceerd door Andrew Scheps (Red Hot Chili Peppers, Adele) en Mike Lindsay (Tunng).

Lucas de Waard is theaterschrijver, columnist en copywriter. Hij is afgestudeerd aan de schrijversopleiding te Utrecht en schreef onder meer voor Theaterfestival Boulevard, GI:EL (3FM), Brabants Dagblad en De Wintertuin. Volgend jaar zal bij De Geus De Waards debuutroman verschijnen.

Maartje Wortel volgde de opleiding beeld taal aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Ze publiceerde korte verhalen in diverse literaire tijdschriften zoals Passionate Magazine, De Brakke Hond en De Gids. In 2009 debuteerde Wortel met de verhalenbundel Dit is jouw huis. In 2011 volgde haar roman Half mens, genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs. Dit jaar verscheen de roman IJstijd.

Magnus. Tien jaar geleden sloegen Tom Barman en CJ Bolland voor het eerst de handen ineen als Magnus. Barman had net een zoveelste succesvolle tournee met dEUS afgerond, Bolland had twaalf jaar lang dansvloeren platgespeeld met zijn loeiende technotracks. Dit jaar speelt Magnus voor het eerst als volledige live band met een indrukwekkende line-up. Barman Bolland delen het podium met Tim Vanhamel (gitaar), Joris Caluwaerts (Zita Swoon, keys) en Christophe Claeys (ex-Balthazar, drums).

Michaïl Sjisjkin is een van de belangrijkste Russische schrijvers. Sinds 1995 woont hij in Zürich waar hij tolkte voor de immigratiedienst. In zijn geroemde roman Venushaar verwerkte hij indrukwekkende getuigenissen van Russische migranten. Net als in Onvoltooide liefdesbrieven van Sjisjkin vormen de vele uiteenlopende verhalen hierin een naadloos passend mozaïek.

Mijke Pol studeerde in Utrecht twee keer cum laude af (de masters politiek en cultuur na 1750 en cultureel erfgoed) en volgde daarnaast een minor journalistiek. Ze werkte onder meer op de redactie van het Jeugdjournaal, Andere tijden en de recente serie De slavernij en momenteel bij De Grote Geschiedenis Quiz en als journaliste voor Brabants Dagblad, Viva, Flair, HP/De Tijd en MEST. Vorig jaar verscheen van Pol het debuut en de literaire thriller Panty.

Milena Haverkamp studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse Toneelschool Kleinkunstacademie en in 2012 behaalde ze haar master muziektheater aan de opleiding T.I.M.E van de Veenfabriek en het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Daarna speelde ze bij de Veenfabriek in de voorstellingen Arianna en Hyllos.

Mirel Wagner werd geboren in Ethiopië en groeide op in Espoo, Finland, waar ze als zevenjarige viool leerde spelen. Op haar dertiende ruilde ze deze in voor gitaar en niet veel later schreef ze haar eerste eigen nummers. Een Amerikaanse journalist ontdekte Wagner tijdens een open podium in Helsinki, zijn lovende woorden leidden haar naar een opnamestudio waar ze in twee dagen de twaalf nummers van haar titelloze debuutalbum opnam. Haar nieuwe plaat When the Cellar Children See the Light of Day bevat poëtische, zwart-romantische teksten, diep vermoeide maar sensuele zang en minimalistisch gitaarspel dat je in trance brengt.

Neske Beks woont al zo’n twintig jaar in Amsterdam. Ze werd geboren in België, haar moeder Vlaams, haar vader Gambiaans. Haar debuutroman kunnen we Belgisch noemen: De Kleenex Kronieken speelt zich af in Mortsel Den Oude God, een klein plaatsje vlak bij Antwerpen.

Nickolas Butler studeerde aan de universiteit van Wisconsin-Madison en volgde de Iowa Writers’ Workshop. Butlers verhalen verschenen in diverse literaire tijdschriften. Shotgun Lovesongs is zijn romandebuut.

De twintig net voorbij en met een stem als een ruwe diamant. Voor de in Londen wonende singer/songwriter Norma Jean Martine is blues en folk alles. Haar talent ontlook in de bluesclubs van New York en werd geperfectioneerd in Londen en Nashville. Ze is hard aan het werk aan haar eerste album en krijgt daarbij hulp van een paar bijzondere namen: Ed Harcourt, Romeo Stodart van The Magic Numbers en Joel Pott van Athlete.

Oleg Lysenko werd geboren in het oosten van Oekraïne en volgde een opleiding aan het muziekcollege van Poltava, waarna hij een beurs won voor de Tchaikovsky National Music Academy in Kiev. Daarna studeerde hij aan de Messiaen Academie in Nederland. In 2000 bracht Lysenko zijn eerste cd Awakenings uit. Oleg Lysenko wordt ook wel de bayan-virtuoos genoemd; bayan is een speciale Russische accordeon. Ook speelt hij klassieke accordeon en bandoneon. Hij specialiseerde zich aan de wereldmuziekafdeling van het Rotterdamse Conservatorium in Argentijnse tango.

Olivier Willemsen groeide op in het Brabantse dorp Haps aan de grens met Duitsland. Willemsen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en werkt als tekstschrijver en columnist voor debatcentrum De Balie. Hij schreef de debuutroman Morgen komt Liesbeth.

In 2008 brak de jonge Italiaanse auteur Paolo Giordano door met zijn boek De eenzaamheid van de priemgetallen. Het boek werd in 22 talen vertaald en bereikte een enorme bestellerstatus. Vorig jaar kwam Giordano naar Den Haag om bij BorderKitchen te vertellen over zijn roman Het menselijk lichaam, een intens boek over jonge Italiaanse soldaten in Afghanistan. In oktober verschijnt een nieuwe roman van hem in Nederlandse vertaling: Het zwart en het zilver.

Per Petterson wordt in Noorwegen beschouwd als een van de grootste hedendaagse schrijvers. Behalve als auteur is Petterson bekend als vertaler (van onder anderen John Fante) en literatuurcriticus. Eerder verschenen van hem Kielzog: Heimwee naar Siberië en de internationale bestsellers Paarden stelen en Twee wegen. Nu is daar Ik vind het best bij gekomen.

Philip Huff debuteerde in 2009 met de roman Dagen van gras. Het boek werd voor diverse prijzen genomineerd en vertaald en verfilmd. Begin 2012 verscheen de roman Niemand in de stad. Het boek werd juichend ontvangen door de landelijke pers. Huff is de winnaar van de Hollands Maandblad Prozaprijs 2011 voor zijn korte verhalen.

Radio Sentimo. De zeventigjarige Mennie Bonte moet tegen wil en dank haar huis in de Haagse Schilderswijk verruilen voor een keurige seniorenwoning. Geïnspireerd door de vondst van een oude radioset richt ze samen met haar zoon Timo haar eigen zender Radio Sentimo op. Mennie Bonte zal haar succesvolle programma Radio Sentimo voor één keer live presenteren vanaf Crossing Border. In deze speciale uitzending ontvangt zij de voormalige zanger van de legendarische Haagse band The Motions en beatlegende Rudy Bennett.

Remco Campert is dichter en schrijver van verhalen en romans. Hij maakte deel uit van de literaire stroming de Vijftigers. In 1976 ontving Campert de P.C. Hooftprijs voor zijn poëzie. Hij gaf vele optredens, waaronder enkele op Crossing Border en een performancereeks samen met Jan Mulder en Bart Chabot. Campert is een veelgeprezen columnist en schreef verschillende romans waaronder Het leven is vurrukkulluk, Een liefde in Parijs en Het satijnen hart. Een jaar geleden ging hij de samenwerking aan met zijn dochter Cleo Campert, die resulteerde in het fotoboek De ziel krijgt voeten. In datzelfde jaar verscheen zijn roman Hôtel du Nord.

Rens van der Knoop werd geboren in Engeland en studeerde in 2012 af aan de Gerrit Rietveld Academie in de richting beeld en taal. Zijn gedichten werden onder meer gepubliceerd door Tirade en hij mocht geregeld op literaire festivals optreden. In oktober verschijnt bij De Bezige Bij zijn dichtbundel Twee mannen spreken elkaar onopgemerkt aan. Hierin toont Van der Knoop zich een opmerkzaam en liefdevol waarnemer die open en aansprekende gedichten schrijft. Op dit moment werkt Van der Knoop aan een muziekencyclopedie.

Robert van Raffe is ontwerper, stripmaker en student filosofie. In 2005 studeerde hij af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Van Raffe publiceerde zijn strips in verschillende bladen en kranten. Ook gaf hij een aantal strips uit in eigen beheer, waaronder Het eiland, Het pak, Spaghetti Syrena.

Sanneke van Hassel studeerde theaterwetenschap en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Tien jaar lang maakte ze deel uit van toneelgezelschap ’t Barre Land. In 2005 debuteerde ze met de verhalenbundel IJsregen. In 2010 verscheen bij De Bezige Bij haar roman Nest en later haar derde verhalenbundel Ezels. Haar meest recente verhalenbundel Hier blijf ik kwam uit in september 2014.

Bestsellerauteur Sarah Waters werd in 2003 verkozen tot een van Granta’s beste jonge schrijvers. Vingervlug en De nachtwacht stonden allebei op de shortlist van de Man Booker Prize en de Orange Prize. Fluwelen begeerte, Affiniteit en Vingervlug zijn alle drie bewerkt voor televisie. In 2009 verscheen De kleine vreemdeling. Waters’ nieuwe roman De huisgenoten speelt zich af in de jaren twintig. Op pagina 20 van deze special staat een interview met Sarah Waters.

Saskia Stehouwer is dichter, natuurwinkelmedewerker en volkstuinier. Ze studeerde Nederlands en Engels aan de Universiteit van Amsterdam. Zij werkte ruim tien jaar als redacteur en projectleider op de Vrije Universiteit. Samen met partner Tsead Bruinja vormt ze een bewonderenswaardig dichterskoppel. In oktober verschijnt bij uitgeverij Marmer haar debuutbundel Wachtkamers.

Ingrid en Dieter Schubert maken al meer dan dertig jaar samen prentenboeken. De illustratoren groeiden op in Duitsland, maar verhuisden naar Nederland omdat ze een beurs kregen voor de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam.

Hoewel hij als geluidstechnicus de handen vol had aan een honderdtal (televisie)films bleef Seppe van Groeningen altijd schrijven. Zijn debuut Aards paradijs ziet in oktober 2014 het licht. Geïnspireerd op zijn eigen jeugd beschrijft hij de jeugd en jongvolwassenheid van Jules.

Over de rug van Shamisa Debroey scheren twee zwaluwen, die staan voor vrijheid. Op haar linkerbeen staat Why be free when you can be loved. Het zijn de vragen die zij zich in haar werk stelt. Kies je voor vrijheid of voor verantwoordelijkheid? Haar autobiografische debuut Verdwaald gaat over de afwezigheid van haar ouders.

Sharon van den Berg is beeldend kunstenaar. Een paar jaar heeft ze gewerkt aan de serie Badgasten; 263 kleine potloodtekeningen die gebaseerd zijn op de polaroids die haar vader Rudy Bennett, zanger van de legendarische band The Motions, in de jaren zeventig maakte van alle bezoekers aan hun Haagse huis, een bont gezelschap van artiesten als Barry Hay en Herman Brood. Van dit project is een boek gemaakt dat voor het eerst gepresenteerd zal worden op het Crossing Border Festival, tezamen met een tentoonstelling van de originele tekeningen.

Sharon Van Etten kreeg voor haar vorige album Tramp veel aandacht. Haar stijl is subtiel en krachtig. Soms hartverscheurend, dan weer intrigerend, oplichtend, triomfantelijk of gewoon wonderschoon. Op haar nieuwe plaat Are We There geeft ze de luisteraar toegang tot de beslommeringen uit haar riskante, bijkans destructieve (liefdes)leven.

Stefan Hertmans is auteur van een omvangrijk literair en essayistisch oeuvre, waarvoor hij in binnen- en buitenland werd onderscheiden. Hij publiceerde onder meer poëzie, romans, essays, theaterteksten en korte verhalen. Voor zijn poëziebundels werd Hertmans tweemaal genomineerd voor de VSB Poëzieprijs, met Muziek voor de overtocht en Goya als hond. Tot zijn meest succesvolle prozaboeken behoren de roman Naar Merelbeke en de reisverhalenbundel Steden. Zijn roman Gestolde wolken werd bekroond met de Multatuliprijs en de roman in verhalen Als op de eerste dag met de F. Bordewijk-prijs. In augustus 2013 verscheen zijn veelgeprezen roman Oorlog en terpentijn.

Zonder vast adres, zonder baan en zonder bezittingen leeft Stu Larsen al een paar jaar als zorgeloze troubadour, met genoeg contacten over de hele wereld die hem een podium bieden en een bank om op te slapen. De Australiër reist de wereld rond met zijn klassieke singer/songwriter-muziek, in de oude traditie van Bob Dylan, Neil Young en meer recent Mumford Sons en Passenger.

The Delines. Richmond Fontaine’s frontman en cultschrijver Willy Vlautin is terug met een nieuwe band, een zangeres en een album vol prachtige nummers. The Delines is samengesteld uit leden van The Decemberists en Minus 5 en heeft als boegbeeld zangeres Amy Boone van The Damnations TX. Haar prachtige stem valt direct op bij het beluisteren van hun album Colfax. Op pagina 18 in deze special staat een artikel over Willy Vlautin.

The Felice Brothers begonnen in 2006. Ze staan bekend om hun oprechte, intelligent geschreven nummers die in hun live shows compleet tot hun recht komen. Na het doorspitten van honderd nummers aan materiaal nam de band er dertien op voor hun nieuwe album Favorite Waitress. Een plaat over het ontsnappen aan de angstaanjagende realiteit van het leven.

De band van Thé Lau , The Scene, hield dit jaar een afscheidstournee, waarbij zalen vol fans Iedereen is van de wereld meezongen. De 61-jarige frontman is ongeneeslijk ziek; keelkanker maakt voortbestaan van The Scene onmogelijk. Wat wel mogelijk bleef is schrijven. In 2000 debuteerde Lau met de verhalenbundel De sterren van de hemel. Daar voegt hij nu Juliette: Een liefde in snapshots aan toe. Op Crossing Border zal Leon Verdonschot over dit boek in gesprek gaan met Thé Lau en op pagina 14 van deze special bewierookt Verdonschot hem.

Thurston Moore is een Amerikaanse zanger, gitarist, componist en medeoprichter van noise band Sonic Youth. In het najaar verschijnt The Best Day, het eerste soloalbum sinds Demolished Thoughts (2010), waarbij Moore weer nieuwe manieren vindt om zijn obsessies (punk, liefde, revolutie, kunst en poëzie) te vertolken.

In 1980 verscheen het eerste boek van Toon Tellegen : De zin van een liguster, een dichtbundel voor volwassenen. Zijn eerste bundel kinderverhalen, Er ging geen dag voorbij, werd gepubliceerd in 1984. Het waren verhalen die Tellegen elke avond voor het slapengaan aan zijn dochter vertelde. Toen ze daar te oud voor werd, is hij ze gaan opschrijven, iedere avond één. Met zijn verhalen over de eekhoorn, de mier en vele andere dieren kreeg hij bekendheid in Nederland en over de hele wereld. Er zijn inmiddels twee verzamelbundels met dierenverhalen: Misschien wisten zij alles en Iedereen was er.

Wild Animals is al weer het zevende album dat Trampled by Turtles in tien jaar tijd maakte. Ze namen het album op in de Pachyderm Studio in thuisstaat Minnesota, bekend van onder meer albums van Nirvana, The Jayhawks en PJ Harvey. De productie van de plaat was in handen van Alan Sparhawk van Low. De band knipoogt naar de traditionele bluegrass, de banjo en viool zijn dan ook present.

Folkzangeres Vashti Bunyan treedt tijdens Crossing Border exclusief op. In de jaren zestig ontdekte Rolling Stones-manager Andrew Loog Oldham haar en liet Mick Jagger/Keith Richards een single voor haar schrijven. Journalisten spraken van een nieuwe Marianne Faithfull of de vrouwelijke Bob Dylan. Bunyan maakte in 1970 één legendarisch album, Just Another Diamond Day, om daarna van het toneel te verdwijnen. Hernieuwde interesse in haar werk leidde na 35 jaar tot haar tweede goed ontvangen album.

Vea Kaiser werd na de verschijning van haar debuutroman Blaasmuziekpop door pers en publiek omarmd. Het boek stond boven aan de Oostenrijkse bestsellerlijsten en een verfilming is in de maak. Ze ontving de Hans Weigel Literaire Beurs, de BMUKK-Startbeurs en won onder meer de Theodor Körner-prijs voor haar werk.

Vincent Overeem publiceerde korte verhalen in De Gids en Tirade. Eind 2005 debuteerde hij met de verhalenbundel Novembermeisjes, die zeer lovend werd ontvangen en werd genomineerd voor de Literatuurprijs Gerard Walschap. In 2008 verscheen zijn romandebuut Misfit, in 2013 opgevolgd door de roman Tobi.

Wide Vercnocke houdt van lichamen, van spieren, maar hij kan niet tegen bloed. Dokter worden was geen optie. Sinds zijn afstuderen in 2010 aan Sint-Lukas in Brussel publiceerde hij Mijn muze ligt in de zetel en onlangs Wildvlees. Beide graphic novels zijn studies naar lichamelijkheid.

De romans van Willy Vlautin werden in Amerika zeer goed ontvangen. Vertalingen van zijn boeken waaiden uit over de wereld en de auteur Vlautin werd een fenomeen. Toch zullen er veel mensen zijn die hem vooral kennen als de voorman van de band Richmond Fontaine. Op Crossing Border komt Vlautin in twee hoedanigheden: als schrijver en als muzikant. Op pagina 18 in deze special staat een artikel over hem.

Op Crossing Border is Wim Brands nooit ver weg. Hij neemt er zijn televisieprogramma Boeken op, interviewt auteurs op het podium en maakt opnamen voor de radio. Eens in de zoveel tijd staat hij ook zelf op het affiche. Eerder verschenen van Brands vijf dichtbundels. In september komt de zesde uit: ’s Middags zwem ik in de Noordzee.

Vorig jaar zorgde de negentienjarige Yahya Hassan voor opschudding in Denemarken en in de internationale literaire wereld met zijn titelloze poëziedebuut. Hassan, zoon van Palestijnse immigranten, uit in deze bundel zijn woede over zijn ouders en hun generatie van moslimimmigranten. Inmiddels is zijn dichtbundel het bestverkopende debuut ooit in Denemarken met meer dan honderdduizend verkochte exemplaren. Op pagina 4 van deze special staat een interview met hem.

De Vlaamse Yannick Dangre, ook bekend als Y.M. Dangre , studeerde Nederlandse en Franse literatuur. Op 22-jarige leeftijd debuteerde hij met de roman Vulkaanvrucht, die lovend werd onthaald en de Debuutprijs in de wacht sleepte. Dangre debuteerde daarna ook succesvol als dichter. Zijn bundel Meisje dat ik nog moet werd genomineerd voor de C. Buddingh’-prijs en bekroond met de Herman De Coninckprijs. In 2012 verscheen zijn tweede roman Maartse kamers. Dit jaar komt zijn dichtbundel Met terugwerkende kracht uit.

Yellow Grass brengt verschillende stijlen samen tot een warme Americana-sound. De bandleden, Pepijn van der Burgt, Nienke Cusell en Bram Wesdorp, hebben elkaar ontmoet op het conservatorium van Amsterdam. Yellow Grass heeft een warm geluid vol heimwee naar vroegere tijden, bijzondere mensen en vergeten liefdes.


Uitgebreide biografieën zijn te vinden op crossingborderfestival.nl