Toen Hans Kraay sr. tien jaar geleden bij het toenmalige RTL/Veronique voetbalcommentaar gaf, deugde er niets van ‘s mans verbale kwaliteiten. Eenmaal bij Studio Sport werd hij een vast baken voor al die mensen die hem bij de commerciëlen maar niets vonden. De logica van die metamorfose is ver te zoeken.

Onlangs werd het contract met de commentator van Studio Sport ontbonden omdat hij kandidaat zou zijn voor het lidmaatschap van de Tweede Kamer voor Leefbaar Nederland. De ochtendbladen met dat nieuws lagen nog niet in de kattenbak of de avondbladen van diezelfde dag lagen in de bus. En wat schreven ze, ook op de voorpagina? Hans Kraay had zich om persoonlijke redenen teruggetrokken als kandidaat-kamerlid voor Leefbaar Nederland. Was hier een avondblad aan het hyperventileren? Het kon toch niet waar zijn dat Kraay ’s ochtends had onderhandeld met de NOS over het afkopen van zijn nog lopende contract en nauwelijks een etmaal later had besloten zich terug te trekken als backbencher van Pim Fortuyn? Het kon niet waar zijn, maar het was wel waar. Ook hier botsen de feiten met de logica.

Meteen nadat Hans Kraay een maand geleden was verschenen op de lijst van bekende leefbare Nederlanders stelde de NOS dat een voetbalcommentator neutraal moest zijn. Daarmee werden voor Kraay normen gesteld die voor niemand bij de publieken gelden. Bijna alle bekende gezichten van de publieke omroepen zijn voor veel geld in te huren, dus te koop, om voor ABN Amro, Philips of de PvdA te werken naast hun arbeid voor de Vara, NOS of Tros. En dan mag Hans Kraay buiten de NOS geen politieke mening omzetten in daden? Opnieuw ontbreekt elke logica.

Die onlogica is van hetzelfde niveau als de eerder gesignaleerde onlogica dat Kraay een maand weet dat de NOS met hem wil praten over beëindiging van het dienstverband, dat hij zich verbaast over die houding en zich afvraagt of hij ook persona non grata was geweest als hij door de PvdA was gevraagd. Hij denkt van niet.

Dan neemt hij afscheid en besluit binnen een etmaal na overleg met de kinderen om geen politicus te worden. Dus luidt de vraag: wie wilde nou eigenlijk van wie af? Lijkt me een leuke vraag voor een onafhankelijk journalist.