Wiebelende viezeriken

Istanbul - Wie heeft het in de boot van Mustafa Kemal Atatürk gedaan? Een vraag die nog niet volledig is beantwoord. Maar dat wil niet zeggen dat alle vragen onbeantwoord zijn gebleven in deze kwestie. Een paar van die wel beantwoorde vragen: de boot van Atatürk wiebelde zoals alle boten op het water, men deed het in die boot met (soms) minderjarige Russische meisjes, deze boot die bijna net zo heilig is als zijn oude eigenaar is niet alleen in het toerisme ingezet, en de Turken zijn enorm boos vanwege de onzedelijkheden in deze boot.

De boot met de naam Savarona was lang geleden, kort voor de dood van Atatürk, door de Turkse overheid aangeschaft en aan de ‘vader des vaderlands’ geschonken. Het was eind jaren dertig van de vorige eeuw. Turkije was weliswaar arm en de prijs van het toen grootste en duurste jacht in de wereld drukte behoorlijk op de begroting, maar wie kon iets zeggen over het cadeau aan de man die de oorlog had gewonnen tegen de Grieken, de republiek had gesticht, het seculiere systeem had ingevoerd en het vizier van het land op het Westen had gericht? Atatürk mocht dus in zijn laatste maanden nog genieten van het mooie jacht van Duitse makelij.

Heel lang lag Savarona voor anker, als een drijvend monument dat jaar in, jaar uit niets anders deed dan denken aan de mooie tijden met Atatürk. De boot was een aandenken aan de 'vader’ en zou nimmer de haven verlaten, zij het niet dat alles op het water snel verrot en om de zoveel tijd flinke onderhoud nodig heeft. De Turkse overheid kon niet om deze bittere werkelijkheid heen en verhuurde Savarona maar aan zakenlui. Nu is na een inval van de politie bekend geworden dat de laatste huurder van de Savarona de boot van Atatürk in een bordeel heeft veranderd. Toen de politie het jacht binnenstormde vonden de agenten in de boot naast kale zakenmannen en bureaucraten met dikke buiken ook zeer jonge Russische dames en volle, halfvolle en lege condooms.

Toegegeven: de Turken hebben op het referendum van drie weken geleden afgerekend met het gedachtegoed van Atatürk. De meerderheid weet dat de ideologie uit de jaren dertig niet meer toe te passen is op het heden en heeft voor een vernieuwde grondwet gestemd. Doch, Atatürk zelf leeft voort in de harten van de Turken. Ze houden van hun held en willen dat alle 'viezeriken’ die de boot van Atatürk hebben besmeurd flink gestraft worden. En wat betreft de zakenman die Savarona had gehuurd, hij verdedigt zich met de woorden: 'Is er een wet die seks op de boot van Atatürk verbiedt?’