Wat moet men zich daar bij voorstellen? Staat die Van der Plas met zijn extreme denkbeelden zo dwars op de CD-lijn, zoals het CD-bestuur braafjes suggereert? Op mijn bureau liggen behalve de undercover-reportage uit De Groene ook die uit de Nieuwe Revu en Panorama. Ik sluit de ogen en prik in den blinde. ‘Buitenlanders zijn luizen zegt John Groeneweg, CD-raadslid te IJsselmonde. 'Die joden moesten zeggen dat Adolf Hitler een lieve man was, anders kregen ze een stroomschok. Geinig!’ zegt Martin de Regt, voorzitter van de CD-kring Utrecht. ‘Moslims, dat zijn de grootste schoften!’ zegt Ruud Snijders, voorzitter van de CD-kring Den Haag.
‘Ik heb vanavond geen zin in nikkers. Dan ga ik spontaan schoppen zegt Martin van der Grind, ex-voorzitter van de CD-jongeren. 'Ik vind die joden die zeggen: “Israel dit en dat’ die moeten gewoon opkankeren naar Israel zegt het CD-lid Bart Baak, twee jaar geleden opgepakt wegens het verspreiden van stickers met de tekst ‘Bevrijd Europa van de joden’. ‘Die kampnummers hebben ze d'r toch allemaal na de oorlog op laten zetten: zegt het CD-lid Carl Lamoine, een halve eeuw geleden lid van de SS. 'Weet je wat we met Hedy d'Ancona doen? Die stoppen we in een kooi met allemaal negers en als ze dan helemaal uitgewoond is, halen we haar eruit’, zegt Henk de Boer, uitbater van de CD-schietclub. ‘Mensen als Van Thijn en d'Ancona. Die gaan er allemaal aan’, zegt Yge Graman, secretaris van de CD-kring Amsterdam.
‘En hij heeft mijn kleur! Gelukkig maar, anders had ik een kussen in zijn gezichtje moeten duwen: zegt Wil Schuurman, partijsecretaris, sprekend over haar pasgeboren kleinkind. 'Ga maar op de walletjes kijken, daar zitten al die islamitische vrouwtjes. Waarschijnijk is het verkrachten zo goed bevallen dat ze nu achter de ramen zitten zegt partijchef Hans Janmaat. Janmaat is een paar dagen geleden voor de tv-camera, geconfronteerd met de inhoud van de Groene-reportage, boos de studio uitgebeend. Ogenschijnlijk boos - in werkelijkheid had de man geen verweer tegen de kritische vragen die hem werden gesteld. Wat moest hij? Vergelijkt men de uitlatingen van zijn ongelukkige adviseur met al die andere uitlatingen, dan kan de conclusie niet anders zijn dan dat het gehele CD-kader moet worden geschorst. Janmaat en zijn bloeddorstige hartsvriendin niet in de laatste plaats.