In de Oostenrijkse politiek deed zich vorige week vrijdag een soort conjunctie voor. Ongeveer op hetzelfde moment hielden twee politici een belangrijke toespraak: Sebastian Kurz, de minister van Buitenlandse Zaken, Europa en Integratie hield een rede in New York, Geert Wilders sprak in Wenen. Kurz kwam aan het woord bij de VN-Veiligheidsraad in het centrum van de wereldpolitiek, Wilders in de Hofburg, het centrum van de Oostenrijkse politiek. Beide toespraken hadden de islam als onderwerp, maar verder konden ze inhoudelijk niet sterker van elkaar verschillen.

Wilders werd aangekondigd als ‘de islamtegenstander in het kogelwerende vest’. De pvv-leider sprak op uitnodiging van de rechtspopulistische partij fpö. De uitspraak die de meeste aandacht kreeg, was de opmerking dat moslims die willen vechten voor IS dat vooral moeten doen ‘en nooit meer terugkeren’. Bekende uitspraken als: ‘We bevinden ons in een oorlog, maar de islam zal het niet van ons winnen’, en: ‘De koran moet verboden worden’, werden door het (vooral oudere) publiek met staande ovaties beloond.

Buiten het pand werd geprotesteerd tegen de bijeenkomst. Zowel de groep Offensive gegen Rechts als de mensenrechtenorganisatie SOS-Mitmensch organiseerde acties, waarop ongeveer zestig mensen af kwamen.

In New York pleitte minister Kurz ondertussen voor een sterkere dialoog tussen het Westen en de islamitische landen. ‘We moeten het vreedzaam samenleven tussen mensen met verschillende religies in Europa mogelijk maken. Slechts zo kan de voedingsbodem voor radicalisering weggenomen worden.’ Kurz uitte scherpe kritiek op het bezoek van Wilders. ‘Het gaat erom dat we de eenheid van onze maatschappij versterken en groepen niet verder uit elkaar drijven.’ Als uitspraken of activiteiten van personen niet onwettig zijn, moeten ze in een democratie ruimte krijgen, of je het er nu mee eens bent of niet, oordeelde de minister.

In een interview voor de website Politically Incorrect schetste Wilders nog eens dat het die ‘laffe’ houding van politici is die de islam ruimte geeft om steeds invloedrijker te worden. Ook meldde Wilders, die in april meeloopt in een Pegida-optocht in Dresden, dat hij iets heeft geleerd van de manier waarop de fpö communiceert: met een eigen online tv-kanaal, fpö tv.