Canberra – Cory Bernardi, de Australische senator die het bezoek van Geert Wilders aan Australië vorig jaar mede initieerde, hoopt op revolutie. Tenminste, dat zegt de Liberaal-Nationalistische backbencher op bijna elke pagina van een onlangs verschenen pamflet,
The Conservative Revolution is een radicale tekst die in de Australische media gretig werd uitgelicht, vooral dankzij passages waarin Bernardi criminaliteit en zedenloosheid wijt aan ‘niet-traditionele gezinnen’. Maar hoewel Bernardi nog door weinigen serieus genomen wordt, zegt het verschijnen van zijn betoog wel degelijk iets over de koers die Australië vaart onder ’s lands nieuwe premier Tony Abbott.
Australië wordt nu zo’n vier maanden geregeerd door Bernardi’s partij. Zijn kansen op een ministerspost had hij al lang verspeeld, niet in de laatste plaats door zijn eenzame steun aan Wilders. Maar dat betekent niet dat Bernardi’s boekje politiek irrelevant is. Premier Abbott versloeg in 2009 bij een interne leiderschapsverkiezing de gematigde en klimaatbewuste leider Malcolm Turnbull dankzij steun van conservatief rechts, waarvan Bernardi de meest uitgesproken vertegenwoordiger is. Zoals de politiek commentator van The Guardian Australia schreef: toen Abbott op weg was naar de macht hielden de conservatieven zich stil, maar eenmaal aan de knoppen lijkt Abbott ‘zijn compadres wat speelruimte te geven’.
Abbott zal Bernardi niet hardop nazeggen dat klimaatwetenschap een ‘politieke campagne is om het publiek te foppen’, maar zijn regering draait milieumaatregelen terug en ontbond een klimaatadviesorgaan. Misschien ligt Abbott niet wakker van hordes moslims die volgens Bernardi de Australische Grieks-Romeins-joods-christelijke cultuur bedreigen, maar zijn regering noemt haar optreden tegen bootvluchtelingen ‘een oorlog’ en moest onlangs excuses maken voor het herhaaldelijk binnendringen van Indonesië’s territoriale wateren door grenswachten. Bernardi roept op tot nationalisme en noemt nivellering een bedreiging van persoonlijke vrijheid. Abbott decimeert ontwikkelingshulp en schaft aftrekposten voor de laagste inkomensgroepen af, en voegt die toe voor de hoogste.
Het gevaar van Bernardi ligt niet ‘in het propageren van onmodieuze en stompzinnige denkbeelden’, schreef een voormalige Labor-perssecretaris, want daarmee isoleert de senator zichzelf alleen maar. ‘Het echte gevaar van Bernardi en de zijnen ligt erin dat hij het moeilijker maakt voor gematigde conservatieven om zich uit te spreken (…) Tegelijkertijd verplaatst hij de piketpaaltjes van wat we belachelijk – wat we acceptabel of onacceptabel – vinden.’ In beide gevallen bewijst hij Abbott een dienst.