Op deze avond zullen Carolyn Christov-Bakargiev, artistiek directeur van dOCUMENTA (13), en Thomas Elsaesser, bekend filmtheoreticus en emeritus hoogleraar Film- en televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam, beiden een lezing geven over het werk van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge.

Programma

19.30 Ontvangst/welkomstdrankje
20.00 Welkomstwoord
20.10 Inleiding door Margriet Schavemaker, hoofd Collecties en Onderzoek van het Stedelijk
20.20 Lezing door Carolyn Christov-Bakargiev over hoe zij Kentridge heeft leren kennen in de tijd dat zij als artistiek directeur van dOCUMENTA (13) met hem samenwerkte
20.50 Vragen, moderator: Margriet Schavemaker
21.05 Lezing Thomas Elsaesser over Kentridges gebruik van film als artistiek medium
21.35 Vragen, moderator: Margriet Schavemaker
21.50 Einde

William Kentridge is een gerenommeerde kunstenaars van dit moment. Hij heeft in de afgelopen decennia een eigenzinnig oeuvre opgebouwd waarin hij tekeningen, animatie, collage, grafiek en theater samenbrengt. In zijn werk staan krachtige houtskooltekeningen centraal, die hij in animatiefilms omzet door het proces van schetsen, uitgummen en opnieuw tekenen op film vast te leggen. Uit Kentridges werk spreekt een grote maatschappelijke betrokkenheid, die in verband staat met zijn achtergrond als blanke, Joodse Zuid-Afrikaan en zoon van politiek geëngageerde advocaten. Hij omschrijft zijn werk zelf als ‘politiek betrokken, maar op afstand’. The Refusal of Time (2012), zijn bijdrage aan dOCUMENTA (13) in Kassel afgelopen zomer, was een van de meest besproken werken op deze tentoonstelling en werd in de pers alom geroemd.

De tentoonstelling Black Box/Chambre Noire is tijdens deze Stedelijk@JHM-avond te bezichtigen.

Locatie** :** JHM Museumcafé, aanmelden bij de kassa.
Voertaal** :** Engels.
Toegang: Gratis op vertoon van uw entreebewijs voor het Joods Cultureel Kwartier.
Aanmelden** :** noodzakelijk. Stuur een email naar het Stedelijk Museum met uw volledige naam, email-adres, telefoonnummer en de datum waarop het programma plaatsvindt dat u wilt bezoeken.