Barcelona - Dat Valencia het land van de sinaasappels is wil niet zeggen dat het er altijd lekker warm is. Vraag het maar aan scholieren aan de Spaanse oostkust. In Albaida bijvoorbeeld, waar de temperaturen deze tijd van het jaar met gemak dalen tot bijna nul. Als dan de verwarming in het klaslokaal het niet doet, zoals op de plaatselijke middelbare school, heb je het koud.
Iets verderop, op de Vila-roja-school in Almassora, zitten ze ook met winterjassen en dekens in de klas. Ook daar doet de verwarming het niet. Toeval? Nee, dat soort dingen gebeuren nu eenmaal als je de energierekening niet betaalt.
In Spanje is onderwijs een taak van de gewesten, maar in Valencia is er geen geld meer voor. Vijfhonderd scholen staan met de rug tegen de muur omdat de lokale overheid haar verplichtingen niet nakomt en al maandenlang de lopende kosten niet betaalt. Sommige scholen hebben geen papier meer. Andere hebben alleen door vrijwillige bijdragen van ouders nog even weten te voorkomen dat de stroom werd afgesloten. De overheidsschuld aan scholen bedraagt vijftig miljoen euro. Het hoger onderwijs heeft over 2011 zelfs tweehonderd miljoen tegoed en de vijf universiteiten in het gewest dreigen de verantwoordelijke bewindslieden voor de rechter te slepen.
Sinds 1995 wordt Valencia bestuurd door de Volkspartij. Zoals rechtse partijen overal doen geeft ook de Partido Popular (PP) de schuld van de beroerde overheidsfinanciën graag aan linkse potverteerders. Het vervelende is alleen dat de feiten in Spanje niet zo meewerken aan dit cliché. Valencia heeft van alle gewesten veruit de hoogste schuld per inwoner. Onder de grote steden gaat de eerste prijs in dit opzicht naar Madrid, ook een rechts bolwerk.
Het recente voorstel van de Spaanse minister van Financiën Montoro (PP) om bewindslieden die te veel uitgeven strafrechtelijk te vervolgen, werd dan ook met gepast cynisme ontvangen. Een week eerder had hij een noodlening van 420 miljoen euro verstrekt aan het bankroete Valencia. Maar waren het niet juist Montoro’s partijgenoten geweest die daar bakken overheidsgeld over de balk hadden gesmeten met Formule 1-races, een gigantisch filmstudiocomplex dat altijd leegstaat en een vliegveld van 150 miljoen zonder vluchten? Zou Montoro echt zijn halve partijtop willen laten opsluiten?
Waarschijnlijk is het eerder een kwestie van imago. Zoals op de Vila-roja-school in Almassora. De scholier die een foto van in winterjassen en dekens gehulde klasgenoten op internet had gezet, werd geschorst. Die foto tastte de goede naam van de school aan. De kou in de klas blijkbaar niet.