Kaapstad – Vorig jaar strikte de Afrikaner belangenorganisatie AfriForum de voormalige openbaar aanklager Gerrie ‘pitbull’ Nel (bekend van de Oscar Pistorius-rechtszaak) als civiel aanklager. AfriForum verklaarde dat hun juridische tak onder leiding van Nel zou doen wat de overheid naliet: politieke kopstukken voor het gerecht brengen. Als eerste werd Duduzane Zuma eruit gelicht. De in corruptieschandalen verwikkelde zoon van toen nog president Jacob Zuma knalde in 2014 met zijn Porsche op een taxibusje, waarbij een vrouw overleed. Het OM besloot om niet te vervolgen. Na interventie van AfriForum werd dat besluit teruggedraaid. Mooie goal van AfriForum.

De tweede zaak waarover Nel zich gaat buigen ligt gevoeliger: de vervolging van Julius Malema vanwege corruptie. De charismatische leider van de radicale oppositiepartij Economic Freedom Fighters (eff) was volgens AfriForum betrokken bij fraude. AfriForum had daar in 2011 al een klacht over ingediend, maar de zaak werd voor onbepaalde tijd opgeschort vanwege een zieke getuige. Door te dreigen met de civielrechtelijke procedure wil AfriForum het OM dwingen om alsnog in actie te komen.

Zie hier het speelveld: witte conservatieve Afrikaners versus radicale zwarte politicus. AfriForum speelt met vuur, zeker nu, in tijden van de populaire eff-slogan ‘onteigening zonder compensatie’, die belooft dat grond van wit zal worden afgenomen en herverdeeld onder zwarten. Malema voelde de gevoeligheden feilloos aan en tweette meteen: ‘Kom maar op, vuile racisten, jullie maken me absoluut niet bang. I’m born ready! Geen enkele witte man zal over mijn lot beslissen – dat is aan onze arme massa’s…’

Commentatoren zetten zich bezorgd achter de laptop. Steven Friedman schreef in Business Day dat AfriForum de anti-corruptiestrijd geen goed doet en alleen punten wil scoren, want in augustus zou het OM zich sowieso over de zaak-Malema buigen. Volgens Friedman lijkt AfriForum vooral te willen tonen dat alleen witten de corruptie durven aan te pakken. Corrupte zwarte politici hebben nu een heerlijke uitwijkmogelijkheid: de racisten zijn erop uit om ons te pakken. Bettina Wyngaard legde op LitNet de nadruk op het populaire imago van AfriForum: witte beschermers van witte grondbezitters. ‘Voilà’, schrijft ze, ‘AfriForum is er zojuist in geslaagd om de indruk te wekken dat Malema vervolgd wordt omdat witten zwarten ervan willen weerhouden dat zij grond krijgen.’ Een eenvoudigere manier voor Malema om aan populariteit te winnen bestaat niet, betoogt ze. Afschuwelijk eigen doelpunt van AfriForum.