Popmuziek - Run the Jewels

Woede is een geschenk

Fraai beeld was dat: tijdens zijn optredens werd presidentskandidaat Bernie Sanders ingeleid door rapper Killer Mike.

Medium muziek  20color 20jpeg 202400x2400
Run the Jewels, El-P en Killer Mike

Stond de 74-jarige blanke senator uit Vermont te wachten in de coulissen tot de 41-jarige zwarte rapper uit Atlanta hem in vloeiende opzwepende zinnen had aangekondigd. De fragiele maar tanige politicus naast de beer van een activist.

Later steunde Sanders Hillary Clinton. Een deel van zijn achterban ook. Killer Mike niet. Killer Mike is een radicaal, in zijn activisme en in zijn teksten. Vijf jaar geleden schreef hij een van de beste hiphopnummers ooit, met een tekst als een testament: R.A.P. Music, het slot- en titelnummer van zijn vijfde album. Het was tegelijk een duiding van hiphop als een liefdesverklaring eraan. God Is a DJ van Faithless in de hiphop, maar dan níet hol en hedonistisch. Het nummer klonk ook fantastisch, dankzij die bijna overstuurde, dikke synthesizer, als een soundtrack uit een jaren tachtig-film. Het werk van producer EL-P, met wie hij vervolgens een duo begon, Run the Jewels.

Dat bleek een productieve combinatie: als we de instrumentale versie van hun eerste album en de uiterst curieuze, met kattengeluiden gevulde versie van hun tweede niet meetellen, is Run the Jewels 3 hun derde album in drieënhalf jaar. En opnieuw een wervelende opeenvolging van verbale inventiviteit, hoorbaar plezier en een strakke, effectieve muzikale omlijsting. Vaak midtempo, drijvend op één volgehouden ritme. Het album klinkt minder donker (en daardoor aanvankelijk iets minder spannend) dan de voorganger. Soms eerder bezorgd, zoals in het pacifistische 2100: ‘How long before the hate that we hold/ Lead us to another Holocaust?/ Are we so deep in it that we can’t end it?’ Al zit het venijn in de staart: slotnummer A Report to the Shareholders slaat na drie minuten om en verandert in Kill Your Masters.

En wie duikt daar ineens op, net als op het tweede album? Zack de la Rocha, voorman van Rage Against The Machine. Die band ligt al jaren in coma, maar de drie overgebleven leden hebben dit jaar met veel succes samen met DJ Lord en Chuck D van Public Enemy en B-Real van Cypress Hill een supergroep opgericht, Prophets of Rage, die deze zomer op ieder groot Europees festival staat. Live-opnamen klinken geweldig, maar ondanks het charisma en de legendarische status van de twee voormannen ontbreekt er iets in al die Rage Against The Machine-nummers. In dit slotstuk van Run the Jewels 3 blijkt feilloos wat: de ziedende stem van Zack de la Rocha, de rapper die nog nooit een zin heeft geschreven die niet klonk naar blinde woede, door hem zelf samengevat in vier onvergetelijke woorden: ‘Anger is a gift.’ Het is een zin die Killer Mike nooit nodig leek te hebben, tot hij in Oh Mama opeens het hoofd in de schoot dreigt te werpen: ‘It seems the world can’t be saved/ These streets is full with the wolves.’ Maar gelukkig klinkt er een paar zinnen verder: ‘In a land full of lambs I am/ And I’ll be damned if I don’t show my teeth.’


Run the Jewels, Run the Jewels 3