RomeTo Rome with Love, de nieuwe etappe in Woody Allens doing Europe-tour, is een commercieel waterdicht product. Dat heeft Medusa, de filmproductiemaatschappij van Silvio Berlusconi, heel goed gezien. De film draait sinds 20 april in de Italiaanse bioscopen, en de kosten zijn er al ruimschoots uit. Het budget van rond de achttien miljoen euro – waarvan vier voor Woody Allen als scenarioschrijver, regisseur en acteur – is al lang weer terugverdiend. De eerste drie dagen in zeshonderd Italiaanse bioscopen brachten drie miljoen euro op, en de film is al ongezien overal in het buitenland verkocht.

De Amerikaanse release staat gepland voor juni, met een andere titel, Nero Fiddled (Nero speelde viool). Een verwijzing naar de legende dat keizer Nero viool speelde terwijl Rome aan zijn voeten tot de grond toe afbrandde in het jaar 64. Waarom deze titelwijziging is onduidelijk. Bij de onbenullige patchworkdeken van verhaaltjes van kleine lieden die elkaars pad toevallig kruisen in het hedendaagse Rome past To Rome with Love een stuk beter. Gewoon een ansichtkaart van de 77-jarige Woody, die inmiddels de staat van volmaakte onverschilligheid heeft bereikt.

Met een uitgestreken gezicht stond hij tijdens de première in Rome naast de twee sterren van zijn film, de Italiaanse komiek Roberto Benigni en de Spaanse schoonheid Penélope Cruz. Zij probeerden er nog wat van te maken, met lachjes, pasjes, een arm om Woody’s schouder, maar het mocht niet baten. Als een wassen beeld uit Madame Tussauds staarde hij voor zich uit, nauwelijks bereikbaar voor vragen, ongeïnteresseerd en verveeld.

De Italiaanse kritieken op To Rome with Love zijn zonder uitzondering bitter slecht. Men vindt het een lauw bord groentesoep, waarin geen sprankje van de Woody Allen van weleer is terug te vinden. Maar het maakt allemaal niet uit, want het publiek komt toch wel en het geld is binnen. ‘Filmen is een manier om niet aan de dood te denken’, was de enige memorabele uitspraak van Woody Allen. Hij gaat gewoon door, van Londen naar Barcelona, van Parijs naar Rome. De volgende etappe is naar verluidt misschien Kopenhagen, al ontkent Woody dat op dit moment. Hij zal het laten afhangen van het budget.