Xenofobische Lega-minister wil 500.000 mensen terugsturen

Rome – De ‘popcorntribune’ verplaatst zich nu van Italië naar Europa. De term werd verzonnen door een Italiaanse journalist tijdens de afgelopen drie maanden van regeringsonderhandelingen die volgden op de verkiezingen van 4 maart. Op de ‘popcorntribune’ zaten de leiders die duidelijk hadden verloren – Berlusconi op rechts, Renzi op links – klaar om te genieten van andermans tot mislukken gedoemde pogingen een regering te vormen, met een grote beker popcorn onder handbereik. Ze werden op het laatste nippertje teleurgesteld: de ‘kwajongens’-regering van de Vijfsterrenbeweging en Lega Nord kwam er toch.

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief en ontvang iedere ochtend het beste uit De Groene in je mailbox

Nu zit de tweede popcorntribune klaar, en deze keer een aanzienlijk grotere en gevaarlijkere. Europa is o zo benieuwd naar hoe Italië het voor elkaar gaat krijgen. Want iedereen in Europa weet dat het onmogelijk is, het terugsturen naar het vaderland van minstens 500.000 Afrikaanse bootvluchtelingen die momenteel zonder kans op papieren en legaliteit door Italië zwerven. Geen Afrikaans land zal ze opnemen, tenzij en mits. Alle tenzij-en en mits-en kosten geld, veel geld. Per vluchteling alleen al drieduizend euro voor de terugvlucht onder zware politiebegeleiding. Alleen al de verplaatsing van een half miljoen ‘clandestienen’ terug naar Afrika kost dus 1,5 miljard. Maak daar rustig het dubbele, zo niet driedubbele van, want dat is de terugkeerbonus die Gambia, Mali, Nigeria en alle andere Afrikaanse staten die hun burgers zo graag uitzwaaien minstens zullen eisen.

Iedereen in Europa weet dit. Italië heeft een vluchtelingenproblematiek die niets te maken heeft met die van andere Noord-Europese landen. De ligging vlak bij Afrika in combinatie met achtduizend kilometer kust maakt Italië de favoriete bestemming van vluchtelingen. Italië heeft ze de afgelopen jaren allemaal binnengelaten en niet geregistreerd, want op een of andere manier verdwenen ze toch vanzelf richting Noord-Europa. Tot de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk radicaal van die kant werden dichtgegooid. Toen werd de Afrikaanse vluchtelingen-doorstroom iets dat alleen door Italië moest worden opgelost. Iedereen in Europa heeft zijn eigen vluchtelingen, nietwaar?

Wat zou het iedereen in Europa toch prachtig uitkomen als Italië nu even met de ‘xenofobische’ leider van Lega Matteo Salvini een grote bezemzwiep richting Afrika zou kunnen plegen. Hij is het ook vast van plan, Salvini. Europa zit op de popcorntribune. Klaar om te applaudisseren als het lukt en te veroordelen als er grote ellende uit ontstaat.