Beijing – Deze maand is de alom gevreesde bestuurder Fu Zhenghua (66) in ongenade gevallen bij het Chinese regime. Fu was zeven jaar de pitbull van de Chinese president Xi Jinping. Onder Fu’s bezielende leiding werden niet alleen duizenden corrupte politici veroordeeld tot fikse straffen, ook Falun Gong-aanhangers, mensenrechtenadvocaten, journalisten, wetenschappers en activisten verdwenen in de cel. Hij oefende eveneens een ware terreur uit over politieagenten en gevangenisbewakers.

Door zijn dadendrang werd de viceminister van Openbare Veiligheid een van de meest gehate mensen in China en het nieuws dat hij uiteindelijk in zijn eigen zwaard is gevallen werd dan ook in het hele land bejubeld. Volgens Chinese media wordt Fu verdacht van ‘ernstige schendingen van de partijdiscipline en van de wet’. Maar China-kenners vermoeden dat hij vooral te machtig werd. Fu schroomde niet om ook hoogst belangrijke apparatsjiks aan te pakken. Vorig jaar werd hij al op een zijspoor gezet, maar nog steeds vormde hij een ‘potentieel gevaar’. De meest trouwe dienaren van de totalitaire toezichtstaat kunnen zich immers ook opeens tegen het systeem keren.

Xi wil volgend jaar zijn ambtstermijn opnieuw verlengen. Onder het mom van een anti-corruptiecampagne heeft de president sinds 2013 vele potentiële politieke tegenstanders en onruststokers onschadelijk gemaakt, nu zijn ook dienaren uit zijn eigen entourage aan de beurt. Xi versterkt zo zijn positie en hoopt met deze acties zijn populariteit onder het volk te vergroten.

Fu wacht ongetwijfeld een genadeloze afstraffing. Voor zijn voormalige collega Sun Lijun is dat al een feit. Vorige week publiceerde een onderzoekscommissie een vernietigend rapport over de ‘wandaden’ van deze gevallen partijbons. Hij werd in april vorig jaar gearresteerd en is inmiddels uit de Chinese Communistische Partij gegooid.

Sun – ook jarenlang betrokken bij de anti-corruptiecampagne – werd begin 2020 naar Wuhan gestuurd om de rust in de stad te bewaren na de massale uitbraak van corona. Hij zou zijn in Sydney woonachtige vrouw echter hebben ingelicht over de chaotische aanpak van de crisis. Helaas onderschepten de Australische veiligheidsdiensten de berichten en dat betekende groot gezichtsverlies voor Beijing.

Het regime beschuldigt Sun van corruptie, van ‘extreem slechte politieke kwaliteiten’ en schending van de richtlijnen van de partij. Ook met loyale partijleden die bij de partijleider uit de gratie vallen, kan het slecht aflopen. Alleen Xi is boven alle twijfel verheven.