Op de varkensmarkt zijn zij de absolute winnaars en de varkens de grote verliezers, zoals vooraf afgesproken. De regering adviseert veehouders die niet langer slachtoffer van de varkenspest willen zijn, in de palingmesterij te gaan. De veevoederfabrikanten maakt dat niet zoveel uit. Ze sturen hun fabrikaat een beetje bij, het profijt blijft hetzelfde. Tot de palingpest uitbreekt.
Er schijnen in dit land ook nog een aantal gelukkige varkens te zijn. Ze gaan uiteindelijk wel dood, maar tot dat moment krijgen ze acceptabel voedsel, genieten de schijn van enig sociaal leven en worden lichamelijk en geestelijk niet totaal vernederd. Wat uiteindelijk ook een betere smaak tot gevolg heeft.
Voor die varkens gaat Youp van ‘t Hek zijn best doen. Als wij meer van die varkens gaan opeten, zullen ook de slechte varkensboeren goede varkensboeren worden en veel gelukkige varkens onder ons wonen.
Youp van ’t Hek is de derde steek in het breiwerk dat werd opgezet door J.J. Voskuil en voortgezet door Koos van Zomeren. Youp zal ons oproepen tot het eten van een lekkerder, ongesubsidieerd varkenslapje. Met Kerst. Het is alleen wel vervelend dat meer betalen voor kwaliteit nu net datgene is waar wij hier een eerlijke hekel aan hebben. Maar toch: eet het ene varken en red het andere.