Shanghai – Hoeveel is er waar van alles wat Guo Wengui beweert? Als handgranaten slingert de Chinese zakenman de ene na de andere beschuldiging richting Beijing. Vanaf zijn computer in een appartement aan Central Park in New York probeert hij corruptie in de hoogste politieke kringen bloot te leggen.

Een van de zwaarste verdachtmakingen betreft het aandeel dat Wang Qishan, de leider van president Xi’s anti-corruptiecampagne, zou hebben in een Chinees miljardenbedrijf. Wang is de op één na machtigste persoon in China, dus zo’n beschuldiging kon niet ongestraft blijven. De Chinese regering vroeg Interpol om een arrestatiebevel tegen Guo.

Begin 2017 verhuisde Guo naar New York waar hij zijn beruchte Twitter-account opende. De zakenman verdiende zeer goed met vastgoedprojecten rond de Olympische Spelen in Beijing in 2008. Volgens het zakenblad Caixin zou hij in die tijd zijn politieke connecties hebben misbruikt – niet heel uitzonderlijk in China.

De regering heeft inmiddels Guo’s tegoeden in China bevroren en een interview van Guo met The Voice of America werd afgebroken – net toen hij beloofde details te geven over zijn corruptiebeschuldigingen. Gesuggereerd werd dat China de Amerikaanse omroep onder druk had gezet.

Toch moeten veel van Guo’s verhalen met een korrel zout genomen worden. Zo geeft hij zelf nooit echt openheid van zaken over de manier waarop hij zijn eigen miljarden vergaarde.

De voornaamste reden om zich tegen de partij te keren is naar eigen zeggen de dood van zijn broer – omgekomen op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989. Maar volgens een Chinese website werd Guo in 1989 veroordeeld tot een gevangenisstraf voor fraude. Samen met zijn broer zou hij de politie hebben aangevallen, die daarop Guo’s broer doodschoot.

Hoe serieus neemt Beijing de beschuldigingen van Guo? Dat zijn vrouw en dochter hem plotseling tóch mochten opzoeken in New York, suggereerde dat de overheid enige waarheid ontdekt in de aantijgingen. In aanloop naar het negentiende partijcongres in het najaar lijkt Beijing ook wat meer ontspannen op hem te reageren. Zoals gewoonlijk zijn de beweegredenen van Beijing in nevelen gehuld. Dus voedt iedere snipper informatie, iedere (ongefundeerde) claim van de zakenman, deze politieke tragedie. Het wachten is op de ontknoping.