Afgelopen jaren werkte de kunstenaar Erik Wesselo in opdracht van het Fotomuseum, Havenbedrijf Rotterdam en SKOR aan zijn beeldproject ZAND over Maasvlakte 2. Wesselo reisde hiervoor naar Rameshwaram (Zuid India), Seamangeum (Zuid Korea) en Palm Jumeirah (Dubai) waar hij grote landaanwinningprojecten vastlegde op polaroid foto’s en 16 mm filmbeelden. Deze combineert hij met de beelden die hij maakte van Maasvlakte 2.

ZAND” is het bindende element en tevens het materiaal waarmee nieuw land aangelegd wordt. Zand als bouwsteen maar ook als ‘in los zand’ dat uit elkaar valt, beweegt en dat door de wind meegenomen wordt in de lucht of met het water verdwijnt in de zee. Op verschillende plekken in de wereld heeft Wesselo het aanleggen en verdwijnen van land vastgelegd op film en foto. De gebieden zijn verschillend, en de redenen waarom ze worden aangelegd of moeten verdwijnen ook. Belangrijke factoren die Wesselo’s werk naar voren komen zijn economische ontwikkeling en wat de veranderingen die de aanleg of juist het verdwijnen van de gebieden voor de omgeving en de mensen daar betekent.

Erik Wesselo (1964) is een conceptueel kunstenaar die werkt met fotografie, film, video en tekeningen. Bekend zijn zijn korte films Backward, Düffels Möll en Burning Up.

Eerdere opdrachten in het project Maasvlakte 2 waren vergeven aan Dorothée Meyer, Rosa Barba en Marcel van Eeden.

(Persbericht)