Europa, de Europese Unie? Als onderwerp voor een informatief kinderboek? Te moeilijk voor de afgelopen Tweede-Kamerverkiezingen van november, vonden campagnestrategen en volgzame lijsttrekkers. En de geschiedeniscanon van de commissie-Van Oostrom, kort voor de verkiezingen gepresenteerd, opent ook maar een piepklein venstertje op dit werelddeel. Zo één waar je eigenlijk net niets door ziet. Nee, Europa is voor een auteur en uitgever die geld willen verdienen geen voor de hand liggend kinderboekenonderwerp. Daarom is Spreken we in Europa straks allemaal Europees?, na diverse recente nationalistische titels als Grote Nederlanders voor de jeugd, een aangename verrassing. En een geslaagde.

Bas van Lier, auteur van ‘het Europaboekje’, bewees al eerder, in bijvoorbeeld het met een Zilveren Griffel bekroonde Zeeboek, dat hij helder en informatief kan schrijven zonder saai, belerend of kinderachtig te zijn. Aan de hand van zestig (vermoedelijk fictieve) vragen van kinderen over Europa en de EU worden allerlei onderwerpen belicht: de grote rol die de EU in ons dagelijks leven speelt. Het verschil tussen Europa en de EU. Het achterliggende doel van vrede, vrijheid, veiligheid en voorspoed van de Unie sinds de oprichting in 1951 van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De betekenis van de cirkel van twaalf gouden sterren in het midden van de Europese vlag. En nog veel meer.

Sommige onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van de EU met daaraan voorafgaand het Schumanplan, dat erop gericht was na de verwoestende wereldoorlogen een klein deel van de nationale economieën te integreren, worden te eenvoudig voorgesteld.

Dat is deels inherent aan de ultrakorte omvang van de hoofdstukjes waarin alle wetenswaardigheden overzichtelijk worden gepresenteerd. Die worden overigens aangenaam verlucht door heldergroene illustraties van Irene de Goede (inclusief duidelijke plattegronden van Europa en de Unielanden), blokjes interessante feiten in de zijlijn en veel verwijzingen naar websites: zowel vermakelijke als www.eurobilltracker.com, waarmee je je eurobiljet kunt volgen, als informatieve zoals www.politiek4kids, een aardige website voor politiek geïnteresseerde kinderen.

Spreken we in Europa straks allemaal Europees? is een mooi voorbeeld van een interactief boek. De op entertainment en multitasking gerichte jeugd kan zappend door Europa en kiezen of ze wat langer blijft hangen in Mini-Europe, het Europese Madurodam in Brussel, of bij het Europees Parlement, het hart van de Unie. Ook de politiek kan met ‘het Europaboekje’ haar voordeel doen: ideaal voor Postbus 51. Gooi het huis aan huis door de brievenbus. Misschien ‘spreken’ we dan inderdaad straks allemaal Europees.