Moet er dan één uitverkorene komen, dan kies ik het boek waar ik het meest door geprikkeld ben, Ik heb mij bedacht, een verzameling essays en kritieken van Zadie Smith, dit jaar in Nederlandse vertaling uitgebracht, nadat het in 2009 als Changing My Mind was verschenen.

Zadie Smith is in haar denken overduidelijk gevormd door de academische mode van poststructuralisme, postmodernisme - Barthes, Derrida, Kristeva, dat werk. Het goede nieuws is dat je daar niet al te veel last van hebt. Geheel in tegenstelling tot de academische praktijk schrijft ze scherp, geestig en plezierig ineen. Bij een titel als Barthes en Nabokov opnieuw lezen ben je even bang terug in de collegebanken te komen, maar er volgt juist een tintelende, persoonlijke beschouwing over de rol van een auteur, en een zeer oprecht ogend verslag van haar eigen zoektochten als schrijver en lezer. Of het nu gaat over Kafka, Joseph O'Neill, Visconti of Barack Obama: Zadie Smith praat erover als tegen een vriend.
Bij het lezen voel je je een volwaardige sparring partner in een gesprek dat steeds meer geestdrift opwekt. Een kordaat middel tegen elke onverhoopte decemberdip. Wie Zadie Smith leest raakt meteen weer enthousiast voor de kunstwerken waar ze over vertelt.

Zadie Smith, Ik heb mij bedacht: Zomaar wat essays. Vertaald uit het Engels door Jean Schalekamp, Prometheus, 391 blz., € 29,95