Debre Zeit - Terwijl de westerse media berichten over honderdduizenden hongerende mensen in Ethiopië produceren Nederlandse ondernemers aldaar miljoenen rozen, kolen en uien op het vruchtbare hoogland. Een uurtje rijden ten zuiden van de chaotische hoofdstad Addis Abeba ligt Debre Zeit, een eigenaardig landbouwstadje dat met een beetje fantasie bijna een Hollands dorp genoemd zou kunnen worden. ‘Jesus is Lord’ staat er met grote letters op het dak van de Genesisfarm, opgericht door de Nederlandse kippenkoning en ridder in de Orde van Oranje Nassau Gert van Putten uit Terschuur.
Op een bepaald moment overviel hem, ooit een keiharde zakenman in Nederland, het geloof en besloot hij zijn leven te beteren, met landbouwprojecten in onder meer Polen en Ethiopië. Inmiddels werken op zijn Genesis- en Maranatha-farms ruim zeshonderd mensen. Ze fokken tienduizenden kippen, zorgen voor dozijnen koeien, oogsten bergen sla, prei, ui en aubergine en gaan voor het grootste deel braaf naar de kerk. Het recept voor het succes van Genesis en Maranatha is volgens Van Putten simpel: ‘Bijbelgetrouwheid, discipline en liefde vormen onze basis.’ Het schijnt te werken: de weiden zijn groen, de velden staan vol met groente. Een wolkbreuk stort zich uit over Debre Zeit, het is regenseizoen in Ethiopië. Hongersnood is hier in geen velden of wegen te bekennen. Van Putten heeft een waarachtig bijbels landschap gecreëerd.
Niet alleen Van Putten is actief in Debre Zeit. Een paar honderd meter verderop straalt in fel oranje Holland Dairy je tegemoet met eveneens de mededeling dat Jesus Lord is. Verder zijn er nog Nederlandse baksteenfabrikanten, Nederlandse meubelmakers en Nederlandse bloementelers in Debre Zeit te vinden.
Ook Jan Prins produceert groente in Debre Zeit. Zijn bedrijf Jittu Horticulture groeide binnen een paar jaar uit tot de grootste groente-exporteur in Ethiopië. ‘s Werelds meest lucratieve markten liggen om de hoek: Dubai, de Emiraten en Saoedi-Arabië zijn slechts een paar uur vliegen verwijderd. 'Ik heb heel recentelijk een nieuw contract afgesloten’, vertelt managing director Prins. ‘We gaan vleestomaten aan het Amerikaanse leger in Irak leveren.’ Zijn Saoedische aandeelhouders vinden het prima. De Ethiopische regering maakt het buitenlandse investeerders in Ethiopië gemakkelijk: vijf jaar belastingvrijheid, belastingvrije import, grond voor een habbekrats en geen lastige vakbonden of ngo’s. Volgens Tsegaye Abebe, voorzitter van de Ethiopische Horticulture Association EHPEA, is dit nog maar het begin: ‘We gaan de komende jaren van duizend naar vijftienduizend hectare groente.’ Wie prima landbouwgrond voor een prikkie zoekt, gaat dus naar Ethiopië. Kansen zat voor Nederlandse ondernemers.