Barcelona – De dienstdoende eindredacteur moet het niet erg belangrijk hebben gevonden. In zijn krant, de grootste van Spanje, vond hij nog net een plekje op pagina 23. Eén kolommetje, met als kop ‘Man steekt zichzelf in brand omdat hij “niet te eten heeft”’.

Zijn krant was niet de enige die weinig aandacht besteedde aan het voorval. Ook de andere Spaanse media, normaal gesproken nooit vies van sensatie, toonden zich nu uiterst terughoudend. Een man had zichzelf in het drukke centrum van een grote stad (Málaga) in brand gestoken, nadat hij zich met benzine had overgoten. Dat moet een akelig en spectaculair tafereel zijn geweest voor tientallen voorbijgangers. Maar terwijl zulke taferelen hier doorgaans flink worden uitgemolken, bleef het nu opvallend stil in de Spaanse media.

De man was 57 jaar, bouwvakker en werkloos. Hij was getrouwd en had twee kinderen. Vlak bij de plek waar hij zich in brand zou steken, probeerde hij de kost te verdienen door auto’s naar een parkeerplek te leiden op een braakliggend terrein in het centrum van Málaga. De fooien die hij daarmee verdiende waren natuurlijk geen vetpot. Bij de krantenkiosk op de hoek kwam hij om de paar dagen een pakje sigaretten kopen. Tegen de kioskhouder vertelde hij dat hij wanhopig was en niet eens genoeg geld had om eten te kopen. De kioskhouder verwonderde zich erover dat de klant die dag ook een aansteker kocht. Even later overgoot de man zich met benzine. De aansteker werkte.

Enkele uren na zijn dramatische daad meldde de politie dat de man de Marokkaanse nationaliteit had. Hij zou dakloos zijn en de politie sloot niet uit dat het om ‘een ongeluk’ ging. Waarschijnlijk hielpen deze details mee om de angel uit het nieuws te halen. Buitenlander, dakloze, ongeluk; onduidelijk of de crisis een rol speelt. Twee dagen later overleed de man aan zijn brandwonden. Hij bleek Spanjaard te zijn, afkomstig uit de stad Ceuta waar ook zijn familie woonde.

Sommige onderzoekers spreken van een toename van dertig procent van het aantal zelfmoorden in Spanje sinds de crisis uitbrak. In Catalonië is het de eerste doodsoorzaak van mannen tussen 30 en 44 jaar. Op dezelfde dag dat de man in Málaga zichzelf in brand stak, erkende hoofdeconoom Blanchard van het imf dat zijn organisatie zich had vergist in de gevolgen van het harde bezuinigingsbeleid dat aan de Zuid-Europese landen is opgelegd. Het blijkt niet eens te helpen bij het wegwerken van de begrotingstekorten.