Jakarta - ‘Bescherm met mij dit moederland, van de jungle tot de oceaan tot aan de lucht, als iedereen maar gelooft dat het kan veranderen, dan doen we dat voor onze kinderen.’ Met deze songtekst opende Susilo Bambang Yudhoyono, de president van Indonesië, een zakenbijeenkomst in Amerika. Hij schreef de tekst zelf, vertelde de president trots. Liedjesschrijven is namelijk een hobby van de ‘denkende generaal’, zoals andere staatslieden golfen of paardrijden.
SBY, zoals de president in de volksmond wordt genoemd, hoopt met de release van een nieuw popalbum zijn populariteit wat op te krikken, want de Indonesische president is behoorlijk impopulair. Slechts 37,7 procent van de Indonesiërs heeft nog vertrouwen in zijn regering. Onrust in Papoea, de welig tierende corruptie en de voortdurende strijd tussen religies spelen hem parten.
Daarnaast moeten miljoenen Indonesiërs van minder dan anderhalve euro per dag rondkomen, zijn het onderwijs en de gezondheidszorg nog altijd slecht en heeft SBY, ondanks de economische groei van in ieder geval zes procent, niet de verwachte stabiliteit gebracht waarom Indonesiërs massaal op hem stemden in 2004 en 2009.
De kabinetswisseling die recent met veel bombarie werd aangekondigd bleek een farce. Corrupte en of incompetente kabinetsleden zouden worden vervangen; SBY zou na lang wachten beginnen met een echt schoon kabinet. Uiteindelijk bleek het vooral een stoelendans en bleven twee corrupte ministers zelfs gewoon op hun plek zitten.
Harmoni heet de vierde cd van SBY hoopvol. ‘Dat is wat alle leiders hun volk willen geven’, schrijft hij in een voorwoord van de cd die vol staat met nationalistische en bij vlagen zoetsappige liedjes. Anders dan zijn eerste cd My Longing for You waarop vooral liefdesliedjes en religieuze liederen te horen waren. In 2009 lag het instrumentale Evolusi in de winkels en in 2010 kwam de cd I’m Certain I’ll Make It op de markt.
Volgens een woordvoerder van de president zijn dit soort songs de beste manier om de presidentiële boodschap over te brengen. ‘Het publiek moet niet verveeld worden met toespraken. Indonesiërs reageren daar niet goed op, ze worden er moe van.’ De president zingt overigens niet zelf, dat laat hij over aan populaire Indonesische zangers.
De cd loopt niet echt, zegt verkoopster Magdalena Asih Rejeki. ‘De mensen die hebben gevraagd naar de cd zijn waarschijnlijk goede vrienden van meneer de president.’