Iedereen, ook amateurs, kon zijn of haar werk anoniem aanbieden. Een jury oordeelde over de 4750 werken en maakte een selectie.

Op de website zomerexpo2011.nl zijn zeshonderd van de ingezonden kunstwerken te bekijken - het gele bolletje geeft aan of een werk ook is uitverkoren en daadwerkelijk in Den Haag te zien is. Het valt op dat sterk is vastgehouden aan de drie basisthema’s: landschap, stilleven en portret. Opmerkelijk is dat schilderkunst in de meerderheid is en video’s vrijwel afwezig zijn. Dat er nauwelijks bekende namen terug te vinden zijn op de site geeft aan dat er in Nederland een levendig klimaat van kunstbeoefenaars is, buiten de gevestigde scene.


extra informatie:

Zondag 17 juli
Lezing door Hans den Hartog Jager
Dit is Nederland
Welk beeld geeft de ZomerExpo?

Hans den Hartog Jager publiceerde in 2008 Dit is Nederland, in tachtig meesterwerken. Dit boek, met werken als De Nachtwacht en de Victory Boogie Woogie, vormt de aanleiding om te spreken over de 250 werken die voor de ZomerExpo zijn geselecteerd. Binnen de genres, landschap, stilleven en portret biedt deze selectie een verfrissend totaalbeeld.

Den Hartog Jager ontdekte bij het schrijven van zijn boek een aantal constanten. Zo is Nederlandse kunst eigenzinnig en scherp - zolang het goed gaat in het land. Daarnaast zijn Nederlanders niet erg gevoelig voor gezag en is er een duidelijke fascinatie voor water. Tot slot blijken Nederlanders steeds opnieuw te twijfelen aan hun eigen kracht.

Zijn deze kenmerken terug te zien in de werken voor de ZomerExpo? Twijfelden de deelnemers ook aan hun eigen kracht of hadden ze dan niet meegedaan? We zullen het zien.

Hans den Hartog Jager is schrijver en kunstcriticus.

Tijd: 14.00-15.00 uur
Locatie: auditorium Gemeentemuseum Den Haag
Reserveren: educatie@gemeentemuseum.nl of 070-3381 185
Toegang lezing is gratis voor deelnemers aan de ZomerExpo alsook voor andere bezoekers van het Gemeentemuseum Den Haag met dank aan de Stichting Art Worlds
Toegang lezing is excl. entree museum