Bij gebrek aan gegevens heeft Van der Aa het afgelopen weekeinde in Het Parool een bijlage lang de kans gekregen zelf een profielschets van de kwade Antilliaan te leveren. Er zijn wat wazige foto’s bij geplaatst. Schimmen, met één hand in de binnenzak, zonnebrillen op en gouden kettingen om. In kliekjes bijeen, elkaar aanstotend, dingen doorgevend.
Volgens de wethouder spreken Antillianen slecht Nederlands. Maar hij legt ook uit hoe dat komt. In hun cultuur heeft de mond een heel andere functie. Dat kun je zien op het Centraal Station, waar agenten er soms eentje tegen de grond drukken en ‘Spugen, spugen’ roepen. Dan zie je dat die mond vol met bolletjes zit.
Behalve in korpschef Kuiper vond Van der Aa een medestander in Marion van San, die een boek schreef over Antillianen. Het ligt aan hun moeders, beweert zij daarin. Die moeders zeiden vroeger al tegen ze dat ze terug moeten slaan als ze een klap kregen. Dat net die week dat boek uitkwam, het kon niet mooier.
En dus dacht Van der Aa de bewijslast rond te hebben. Groot was zijn verbazing dan ook toen staatssecretaris G. de Vries (Koninkrijkszaken) zijn registratieverzoek afwees. De Vries heeft Van der Aa verteld dat Antillianen officieel in ons koninkrijk wonen - was hij dat soms vergeten? Eigenlijk zijn Antillianen gewoon een soort Limburgers of Friezen, Jaap.