Zorreguieta betrokken bij frauduleuze bank Argentinië
**Schoonvader kroonprins vooralsnog buiten schot bij strafzaak
De Argentijnse Banco República, waar Jorge Zorreguieta van 1986 tot 1996 in de leiding zat, wordt verdacht van witwassen, fraude en belastingontduiking. Op maandag 10 april begint voor de rechtbank in Buenos Aires, een strafrechtelijk vooronderzoek tegen twaalf verdachten die zouden hebben meegewerkt aan deze illegale transacties. Dat meldt weekblad De Groene Amsterdammer in zijn editie van deze week.
Banco República wordt er door de federale onderzoeksrechter Rodolfo Canicoba Corral van verdacht in de jaren negentig minimaal 10 miljard dollar te hebben witgewassen in “onwettige vereniging” met dochterbedrijf Federal Bank op de Bahamas en de Citibank in de VS. Zorreguieta behoort niet tot deze eerste groep gedaagden die vanaf 10 april worden verhoord. Maar “voor mij bestaat er geen twijfel dat Zorreguieta zich schuldig heeft gemaakt aan economische delicten”, aldus forensisch accountant Luis Balaguer in De Groene Amsterdammer. “Hij speelde een secundaire maar belangrijke rol”.
Balaguer was adviseur van een Amerikaanse senaatscommissie én een Argentijnse parlementaire commissie die vijf jaar geleden al de betrokkenheid van Banco República bij illegale kapitaalexport uit Argentinië onderzochten. De Amerikaanse commissie onder leiding van senator Carl Levin verweet met name de Citibank dat die “de mondelinge verzekeringen” van de Argentijnse partners “dat men beschikte over een antiwitwasprogramma voor lief aannam”. Beide onderzoeken leidden indertijd niet tot justitiële stappen. Sinds het presidentschap van Nestor Kirchner is daarin verandering gekomen.
De constructie begon in 1992 en had vermoedelijk tot doel om zwart geld via goedkope leningen terug te sluizen naar de belanghebbenden in Argentinië. Het kapitaal was onder meer afkomstig uit de opbrengsten van de privatisering van staatsbezit tijdens het presidentschap van de peronist Carlos Ménem (1989-1998).
Zorreguieta was tussen 1986 en 1996 volwaardig en stemgerechtigd lid van het bestuur van Banco República, onderdeel van het concern van de Argentijnse mediamagnaat Raúl Moneta die tevens eigenaar was van de Federal Bank op de Bahamas. Banco República ging een jaar voor de pesocrisis van 2000 de facto failliet, Federal Bank volgde een jaar na de crisis.
Hoewel Zorreguita geen deel uitmaakt van de eerste groep die wordt verhoord door onderzoeksrechter Canicoba Corral, is de kans volgens forensisch accountant Balaguer groot dat hij in de tweede ronde van het proces alsnog wordt gedagvaard. “Het ligt voor de hand dat de rechter in tweede instantie de mensen wil horen die bij de Banco República zaten toen de witwaspraktijken in volle gang waren. En daar hoort Jorge Zorreguieta zonder meer bij”, aldus Balaguer deze week in De Groene Amsterdammer.
Zorreguietta heeft in 2001, nadat de Amerikaanse senaatscommissie haar rapport over de betrokkenheid van Citibank bij de mogelijke illegale transacties van Banco República openbaar had gemaakt, beklemtoond dat hij slechts van 1992 tot 1994 lid is geweest van de raad van bestuur van deze bank en dat eventuele witwasoperaties zich hooguit in 1998 en 1999 zouden kunnen hebben afgespeeld. Uit gegevens van het Argentijnse ministerie van justitie blijkt echter dat Zorreguieta van 1986 tot 1996 deel heeft uitgemaakt van het bestuur. Zorreguieta was een van de weinige particulieren met een rekening bij Banco República die ook ex-dictator Jorge Videla als cliënt had.
De nieuwe editie van De Groene Amsterdammer verschijnt donderdag 6 april.**