Zuid-Afrika en Brazilië laten zien: een WK brengt het gastland geen rijkdom en geen voorspoed

In een paar jaar tijd is de wereldvoetbalbond FIFA hard gevallen. Vier jaar geleden, in de aanloop naar het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika, werd nog vol bewondering gesproken over voorzitter Sepp Blatter, die het Afrikaanse continent zijn eerste WK gaf. En over de miljoenen euro’s die werden geïnvesteerd in de aanleg van voetbalveldjes her en der in het land.

Medium za07066788

Bij publiek en media bestond het romantische geloof dat het evenement het gastland rijkdom en voorspoed zouden brengen. Inmiddels zijn we veel kennis rijker en een illusie armer.

Tijdens mijn bezoek aan de opening van een sportveldje in het township Khayelitsha bij Kaapstad vier jaar geleden werd pijnlijk duidelijk dat de goede bedoelingen van de FIFA niet meer zijn dan een façade. Lees hier het verhaal dat ik daar toen over schreef.

In Brazilië is het niet anders. Favela’s worden schoongeveegd om het WK veilig te stellen en voor miljarden euro’s worden stadions gebouwd in een land waar miljoenen mensen gebrek hebben aan goede woonruimte, zorg en onderwijs. Maar de aanzwellende kritiek van politici, voetbalfans, sponsors en zelfs FIFA-leden geeft hoop voor de toekomst.