Johannesburg – Zuid-Afrika heeft een eigenaardige relatie met dieren. Aan de ene kant heb je de soms aan hysterie grenzende liefde voor honden en de aanbidding van de wilde dieren in beschermde natuurgebieden, zoals Kruger National Park.

Maar diezelfde bewonderaars van dat natuurschoon pakken met alle genoegen een geweer op om datzelfde wild te schieten en daarna op de barbecue (de braai) zwart te blakeren en op te eten. Ik ken geen ander land dat zo verzot is op vlees als Zuid-Afrika.

De braai op zaterdag- of zondagmiddag is een heilig ritueel. Mannen staan met een biertje in de vuist geklemd om het vuur, keuren het vlees – van boerewors tot tjoppies (lamskoteletten) – draaien het om en leggen het op schalen. Hij die het vet en de spieren van buiten niet te zwart laat worden en vanbinnen niet te droog is een topbraaier en kan op de lof van de rest rekenen. Daar komt natuurlijk ook nog de kunst van het vuur maken bij: mooie, gloeiende kolen, niet te veel rook, goed heet. De vrouwen zitten onderwijl met een glaasje wit elders in de tuin en houden zich bezig met de onvermijdelijke aardappelsalade.

Oké, dat is een cliché. Maar nog geenszins achterhaald. En het geldt voor wit en zwart. Vegetarisme is een vloek en wordt vaak helemaal niet begrepen. Ik was ooit in een pizzeria in de stad Bloemfontein waar pizza met kip onder ‘vegetarisch’ stond. Kip, dat is een soort groente, luidde de verklaring.

Aan de andere kant ken ik geen enkel ander land waar zoveel dierenasielen zijn als Zuid-Afrika, vaak met veelbetekenende namen als ‘Tears’. In talloze winkels hangen foto’s van Nora, Briony of Princess Pirate, die op een liefdevol nieuw baasje hopen. Ook heeft elke plaats zijn Society for the Prevention of Cruelty to Animals, waar je gevonden of geredde honden en katten naartoe kunt brengen of kunt adopteren. De oudste stamt uit 1872. Regelmatig hoor je Zuid-Afrikanen zeggen dat ze meer om dieren geven dan om mensen. Mijn buurvrouw heeft vier honden die ze op straat vond of kocht van townshipbewoners die een slaatje slaan uit de witte liefde voor honden.

Bijna iedereen heeft honden, bijna iedereen is woedend over de moord op de neushoorns of als er verhalen verschijnen over een Amerikaanse tandarts die de bejaarde leeuw Cecil in Zimbabwe bij een trofeejacht vermoordde. En bijna iedereen eet kilo’s en kilo’s vlees, eindeloze hoeveelheden vlees.