Het gaat over de islam. Als je alleen op de toon afgaat, denk je met een radicale, onbuigzame imam te maken te hebben.
Deels klopt dat, Taj Hargey is vrij onbuigzaam en tamelijk radicaal. Maar niet op de gebruikelijke fundamentalistische manier. Hargey propageert een tolerante, omhelzende islam, en daarom, vertelt hij de luisteraars, gaat hij deze week in Wynberg in Kaapstad zijn Open Mosque openen, waar vrouwen mogen prediken en homo’s welkom zijn. ‘Nergens in de koran staat dat mensen apart moeten bidden. Nergens staat dat mannen en vrouwen gescheiden moeten worden’, zegt Hargey, die toevoegt dat de moslimgeestelijken in een ‘theologische maffia’ zijn veranderd die de moslimgemeenschap volledig in zijn greep heeft. Hij hekelt de ‘seksistische discriminatie’ en het ‘chauvinisme’.
Zijn woorden maken sommige luisteraars ziedend. Ze beschuldigen hem van ketterij en waarschuwen dat hij gestraft zal worden voor zijn godslastering. Hargey weerlegt alle aantijgingen, hoofdzakelijk middels citaten uit de koran, die hij duidelijk beter kent dan de bellers. Hij is de geleerde, zij zijn boerenkinkels die hun kennis uit Pakistan en Saoedi-Arabië halen.
Dr. Taj Hargey werd in 1955 in Kaapstad geboren, waar hij destijds als ‘kleurling’ werd geclassificeerd. Hij haatte het apartheidsregime, slaagde erin om naar Caïro te ‘ontsnappen’ en studeerde daar aan American University. Eind jaren zeventig was hij de eerste Zuid-Afrikaanse moslim die aan Oxford University een PhD haalde. Zijn strijd tegen de moslimfanatici begon in Engeland, waar hij het progressieve Muslim Educational Center of Oxford opzette. Als imam zegende hij huwelijken in tussen moslims en niet-moslims en ageerde hij tegen de boerka.
Vrijdag hield hij zijn eerste gebedsdienst in de Open Mosque. De United Ulama Council of South Africa had zijn leden opgeroepen naar Wynberg te komen om ervoor te zorgen dat de moskee ‘permanent gesloten’ zou worden. Hargey was bedreigd met castratie, onthoofding en ophanging aan zijn voeten. Er was politie, maar het bleef een stille revolutie. Een handvol tegenstanders protesteerde. Zo’n twintig gelovigen kwamen naar Hargeys preek tegen fanatisme en fundamentalisme luisteren. Ze waren tussen alle camera’s amper te onderscheiden.